У центрі Львова влаштували масштабну акцію солідарності з народом Білорусі (фоторепортаж)

IMG_6248

У четвер, 13 серпня, у Львові на площі Ринок близько 500-600 осіб влаштували масштабну акцію солідарності з народом Білорусі.

Про це повідомляє ІА Дивись.Info.

Демонстранти вимагали розслідувати дії правоохоронців під час протестів у Білорусі. А також звільнити затриманих учасників та учасниць мітингів, серед яких — українці.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Учасники акції вигукували гасла «Свободу політв'язням», «Жыве Беларусь». У руках вони тримали плакати із гаслами солідарності з білоруським народом, як-от «Годі нас катувати, Білорусь — вільна країна», На милування нема силування, «Людей убивають, стурбованості — мало». Вони також палили фаєри під стінами Львівської міськради.

Читайте також: Протести у Білорусі: «Майдан в екзилі» і чому мовчить Захід

Протести в Білорусі: як розвиваються події після виборів

  • Ввечері 9 серпня з'явилися перші офіційні екзит-поли. За їхніми даними, Лукашенко набрав майже 80 % голосів, а Тихановська — менш як 7 %. У відповідь на це одночасно по всій країні почалася нова хвиля протестів. В країні частково зник інтернет та мобільний зв'язок. Увечері перестали працювати новинні сайти. Міліція застосувала силу проти демонстрантів, протести почали розганяти водометами, сльозогінним газом і світло-шумовими гранатами. у Мінську по протестувальниках стріляли гумовими кулями, були поранені. В столиці відбувся наїзд спецтехніки на протестувальників, як наслідок — троє отримали важкі травми. За різними даними, пораненими було заповнено два відділення військового госпіталю.

Читайте також: Президенти країн Балтії та Польщі висунули вимоги Лукашенку

  • За даними МВС, станом на 10 серпня затримано близько 3000 осіб. У трьох містах Білорусі (Кобрині, Ліді та Івацевичах) міліція та ОМОН відмовилися застосовувати силу проти мирних протестів.
  • Ввечері 10 серпня люди знову почали збиратися в багатьох містах країни. Силовики використовували гумові кулі та світло-шумові гранати. В деяких місцях протестувальники почали зводити барикади. З'явилася перша жертва — чоловік в Мінську загинув від вибуху світло-шумової гранати.
  • У Бересті та Пінську силовики опустили щити, а в Бобруйську зняли шоломи. У Бобруйську протестувальники колоною підійшли до міськради із наміром захопити її.
  • Пізніше стало відомо, що 10 серпня Тихановська виїхала до Литви. Вона записала відеозвернення, пояснивши, що самостійно покинула Білорусь, поїхавши до дітей. За словами опозиції, відеозвернення було записано під тиском силовиків у приміщенні ЦВК, куди Тихановська прийшла подати скаргу на фальсифікації підрахунків і звідки її не випускали протягом кількох годин.
  • 11 серпня було оголошено загальнонаціональний страйк, до якого приєдналися великі підприємства країни: Мінський маргариновий завод, Мінський електротехнічний завод, Жабінковський цукровий завод, а на БелАЗі та «Гродно Азоті» робітники почали обговорювати формат страйку і конкретні вимоги для підприємства.
  • Ввечері під час придушення протестів журналісти відзначали особливу жорсткість дій силовиків. Спершу вони розганяли та затримували людей, що прийшли до місця загибелі протестувальника, а потім почали прочісувати центральні вулиці та затримувати випадкових перехожих.
  • 12 серпня основною формою протесту стали акції солідарності та живі ланцюги. Жінки (часто лише в білому) стояли довгими шеренгами з квітами в руках і закликали силовиків припинити насилля, автомобілісти підтримували їх сигналами.. Біля місць перебування затриманих збиралися їхні родичі та небайдужі громадяни. Стало відомо про ще одну жертву — в Гомелі матері затриманого 10 серпня хлопця повідомили, що він мертвий. Цього дня було затримано щонайменше 700 людей. На 19:00 було заплановано масове блокування доріг, але силовики змогли розчистити дороги.
  • 13 серпня до оголошеного раніше страйку приєдналася низка підприємств (зокрема, МАЗ та БелАЗ). В офіси компанії UBER та російської компанії Яндекс. Таксі у Мінську увірвалися невідомі люди зі зброєю, ці сервіси перестали працювати через блокування з 9 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: