Які свята відзначають 14 серпня (іменини, народні прикмети)

64_main
Зображення ілюстративне, з вільних джерел

ІА Дивись.інфо склала добірку важливих свят і подій які відзначають 14 серпня в Україні та світі.

ІА Дивись.інфо склала добірку важливих свят і подій які відзначають 14 серпня в Україні та світі.

Свята та події 14 серпня

Сьогодні в Україні вшановують святого Маковея, а свято прозвали Медовим спасом. У цей день в церквах освячують букети з польових квітів, що прозвали «маковійчиками». До нього вплітають польові квіти, а згідно з віруванням, якщо заплести в оберемок власне волосся, то воно залишатиметься пишним і здоровим до старості. Люди старшого віку розповідали: якщо принести до церкви баночку із медом, її необхідно залишити як милосиню.

До слова, 14 серпня — один із трьох днів, коли українці вшановують Маковея. Вважається, що саме серпень як місяць врожаю — найдоречніший час, аби, і нарадітись, і насититись, і поділитись врожаєм із ближніми, подякувати Богу за ще один рік і віддячити за такий «прибуток».

Звісно, що обов'язковим атрибутом свята є мак, звідти і пішла назва — Маковея та вода, бо за легендою, у період, коли Костантинополь страждав через епідемії, які пішли з води, частка дерев’яного хреста врятувала людей від нещастя. Саме шматочок того хреста, на якому був розіп’ятий Ісус, став предметом освячення всіх водойм у Константинополі. Від цієї християнської легенди й виникла традиція святити воду на Спаса.

Іменини 14 серпня

Сьогодні іменини святкують: Тимофій, Олександр, Дмитро, Леонтій, Федір, Софія.

Народні прикмети 14 серпня

Усі народні приказки цього дня розгортались довкола свята Маковея, також вважали, що саме 14 серпня — означає кінець літа, і від того, як цей день мине, залежало майбутнє осені.

Зокрема, якщо впаде сьогодні дощ, то буде мало пожеж, після Першого спаса (що є сьогодні) у воду лізти — зась: можна непередбачувано загинути; Сьогодні, як ніколи, варто допомагати тим, хто цього найбільше потребує: діткам, що залишились без батьків, одиноким матерям і літнім людям, за якими нікому опікуватись.

На Маковія не можна сперечатись і сваритись чи бажати комусь недолі, адже все зроблена сьогодні поверається сторицею. Також варто уникнути тяжкої фізичної праці та голосно не святкувати.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: