Успенський піст 2020: дата, що можна й не можна їсти, традиції та обмеження

pist
Фото: Всвіті

Успенський піст починається на Маковея 14 серпня і триває аж до 27 серпня, включно. Ці два тижні посту такі ж суворі в обмеженнях та правилах, як і Великодній піст. Проте, зараз українці дотримуються його рідше, ніж останнього.

Які обмеження, правила харчування, прикмети Успінського посту побутують в Україні розповість Всвіті.

Успенський піст: звідки він узявся?

Це піст триває в честь Успіння Пресвятої Богородиці — яке припадає на наступний день після посту, 28 серпня. Але, тут є свої нюанси: у 2020 році Успіння випало на п’ятницю, тож поститися доведеться до Горіхового Спаса 29 серпня.

Починається Успенський піст 2020 як потрібно провести ці два тижні

Які існують обмеження посту?

Дуже просто — усі ті ж самі, що й під час Великоднього посту. Не можна лаятися, сваритися, влаштовувати пишних гулянок, переїдати чи піддаватися іншим шкідливим звичкам. У всьому треба знати міру та бути скромним: у думках, у розвагах, у їжі. Не можна вживати страви тваринного походження, алкоголь, солодощі, жирну та шкідливу їжу. Докладніше про раціон успенського посту:

  1. Не можна їсти: м’ясо, рибу, молочні продукти, яйця, солодощі, непісну випічку. Під забороною фаст-фуд, алкоголь, різні чіпси, смажена жирна їжа, солодка вода тощо.
  2. Можна їсти: Каші, овочі та фрукти, горіхи та бобові. Останні два пункти не слід забувати, адже саме з них ви будете отримувати білок.
  3. Виняток: Від посту радять утриматися малим дітям, людям похилого віку, вагітним, а також тим, хто зараз має проблеми зі здоров’ям. Піст не має вам шкодити. Також, на Яблучний Спас 19 серпня — можна послабити обмеження, їсти рибу, гарячі страви з олією.

Успенський піст: традиції та заборони . Життя - Новини Рівного та ...

То що ж готувати під час посту?

Так, піст доволі суворий, на одних кашах, фруктах з овочами й горіхах — прогодуватися якісно буде важко. Особливо в ті дні, коли дозволяється лише сухоїдіння, тобто й кашу не звариш. Нижче ми зібрали кілька ідей, як урізноманітнити пісний раціон.

У дні, коли дозволяється вживати гарячу їжу:

Кашу можна не тільки варити, але й робити з неї запіканки. Наприклад, з пшеничною чи пшоняною кашами легко приготувати пісні десерти: запіканки з яблуками, медом, сухофруктами, сливами тощо.

Горіхи можна смажити і використовувати, як корисну закуску, додавати до салатів чи каш. Із бобових можна робити не лише каші, а й різні паштети та намазки.

Замість того, щоби варити простий рис, можна додати до нього шматочки горішків, жменю гороху, сушені трави, шматочки моркви та кукурудзу. От і замість звичайної каші вийде нова за смаком страва.

Завтра у православних розпочнеться Успенський піст - Погляд ...

У дні сухоїдіння:

Коли піст не дозволяє і варити чи запікати продукти, то вживайте більше свіжих фруктів та овочів. Поєднайте їх із горіхами чи насінням, щоби насититися, отримати корисні жири та білок. Також, зелену гречку можна не варити, а залити холодною водою і вже через кілька годин спокійно їсти сирою. Обдумайте свій раціон, перш, ніж починати поститися. І не забувайте, що перед постом теж не треба переїдати — організм мусить звикнути до нових правил гри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: