6 відреставрованих фасадів у Львові: як виглядають оновлені будинки (фото)

2020-08-18 08.54.50 spadshchyna.lviv.ua 02c7f50bcabe

Фасад будинку – це його обличчя, в історичних будинках воно зі зморшками і шрамами. Час невблаганний. Реставрація фасадів пам’яток архітектури завжди є дуже відповідальною справою – важливо не нашкодити надмірними зусиллями і не перетворити стару будівлю в нову.

ЛКП «Бюро спадщини» підготувало огляд невеликої частини вже оновлених пам’яток, над якими працювали реставратори в останні роки.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Алембеківська кам’яниця

Ремонту фасаду торік дочекався будинок на пл. Ринок, 13, побудований у XVII ст. на місці попередньої ґотичної кам’яниці XVI століття. Пам’ятка архітектури зберегла ренесансовий характер архітектури і декору.

«У процесі реставрації виникла необхідність укріпити підвіконні карнизи та ліквідувати тріщини, щоб запобігти подальшій руйнації фасаду, адже існувала небезпека падіння декоративних елементів. Додаткової роботи нам додали кронштейни на яких тримається обрамлення над вікнами. Деякі з них довелося демонтувати, відновити і повернути на місце», – розповів Орест Лаба, виконроб підрядної Архітектурної майстерні «Ренесанс», яка виконувала реставрацію.

Фахівці відновили частину тиньку, ліпного декору та провели опорядження головного фасаду. Зокрема, врятували декор на рівні вікон другого поверху, який був у поганому стані.

Будинок зі «сфінксами»

Кам’яниця на вулиці Краківській, 34, була збудована невідомим архітектором на поч. XIX ст. Це — цікавий зразок архітектури пізнього класицизму зі скульптурним оздобленням у дусі французького ампіру.

Завершили роботи з реставрації фасаду цієї пам’ятки у 2018 році. Тут провели роботи з відновлення даху та опорядження фасадів, а також з реставрації декоративних елементів.

«Унікальний пластичний декор, леви, танцюючі амури, крилаті сфінкси виконав Антоній Шімзер” – розповіла начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

До реставрації у деяких місцях було відсутнє віконне обрамлення та декоративні елементи. Cаме ж скульптурне оздоблення будівлі не так сильно постраждало, але вже також почало руйнуватися та потребувало втручання фахівців.

Гуттетерівська кам’яниця

Кам’яниця на пл. Ринок, 18 побудована у 1553 році. Тут фахівці відновили, зокрема, віконне обрамлення та декоративні кронштейни, які підтримують балкон на другому поверсі.

«А ще ми оновили загальний вигляд фасаду. Ми завжди намагаємося дотримуватися норм які закладені в проекті, хоча іноді сам проект зазнає змін у процесі роботи. На щастя, цей проект коригувань не потребував», – розповів Роман Лабай, директор ПП «Еталон Ком», яке проводило роботи.

Реставрація тривала упродовж 2016-2017 років.

Дім з атлантами

У будинку-пам’ятці архітектури на вул. Саксаганського, 11 нещодавно завершили реставрацію даху і фасадів.

Будівля в стилі пізньої сецесії була збудована у 1909 році. Цей будинок має цікаву особливість – він оздоблений фігурами Атлантів.

Фасад будівлі потребував комплексної реставрації: тиньк був у поганому стані, а скульптурні композиції могли з часом обвалитися – деякі їхні елементи ледь тримались.

«До реставрації фасаду, який потріскав, додалися проблеми з дахом – він протікав. Також у жахливому стані були балкони. Відтак ми провели комплексну реставрацію будинку, який має відкриті фасади з трьох боків», – додає Лілія Онищенко.

Реставраційні роботи тривали три роки і завершилися торік. За цей час провели комплексну роботу над відновленням фасадів, оздоблення, балконів і декоративних елементів. Також відновили покрівлю та конструктивні елементи даху.

А ще реставратори повернули автентичний вигляд вхідної брами.

Будинок у якому мешкав Петрушевич

Оновлене «обличчя» у 2018-му отримав і будинок на вулиці Винниченка, 2. Реставрацію фасаду провели до відзначення 100-ліття Листопадового Чину та утворення ЗУНР, адже з 1892 по 1896 рік тут мешкав Євген Петрушевич.

Реставрація будинку відбувалася поступово, в три етапи. За цей час відбулася клопітка робота над фасадом, його декоративними елементами та балконом. Також тут встановили пам’ятну таблицю.

Тепер відреставрована будівля є справжньою окрасою гамірної вулиці. А таким був стан фасаду до проведених ремонтно-реставраційних робіт:

Будинок на вул. Підвальній, 9

Давнім та цінним є будинок і на вулиці Підвальній, 9, час побудови якого датується далеким 1799 роком. Цей будинок щільно примикає до вежі Корнякта, його можна гарно роздивитися як з боку Підвальної, так і з площі Музейної. А ще він є частиною закритого подвір’я Успенської церкви.

«Подібні фасади потребують правильного підходу і виконання проектної документації. Ми відреставрували фасад будинку, елементи оздоблення та відновили дерев’яні вікна. Додатково ми провели гідроізоляцію будівлі, адже виявили перезволоження фундаменту», – розповів Роман Лабай, директор ПП «Еталон Ком», яке проводило роботи.

Реставраційні роботи над цією пам’яткою архітектури тривали упродовж 2018-2019 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: