Перший театр розпочне сезон виставою «Pentecost» у покинутому костелі села Демня

IMG_6285

Перший академічний український театр для дітей і юнацтва відкриє 101-ий театральний сезон постановкою вистави «Pentecost» 23 серпня у селі Демня.

«Для Першого театру відкриття сезону не на власній сцені вже стало доброю традицією. Наприклад, вистава «Ромео і Джульєта» була презентована на фестивалі у Тернополі», – каже директор-художній керівник Першого театру Юрій Мисак.

Постановка вистави «Pentecost» відбудеться у рамках проєкту «Під зорею Пінзеля», створеного три роки тому для привернення уваги до храму в селі Годовиця та його порятунку.

«1974 року у цьому храмі сталася пожежа, і вже 45 років храм стоїть без даху. Завдяки проєкту «Під зорею Пінзеля» дуже багато людей дізналися, що за 12 кілометрів від Львова є таке унікальне місце, де творив геніальний скульптор Йоган Георгій Пінзель і де знаходився його найвідоміший вівтар, який підкорив Лувр. Саме у цьому храмі містилася скульптура Самсона, який роздирає пащу лева, а також Жертвоприношення Авраама. Ми планували саме там поставити виставу, але через карантин такої можливості немає», – розповіла керівниця ГО «Арт-студія» і засновниця проєкту «Під зорею Пінзеля» Івона Лобан.

Згідно із задумом, виставу мали поставити перед костелом у Годовиці.

З одного боку, дуже жаль, що не вдалося це зробити, але, з іншого – ми відкрили унікальну локацію – село Демня. Воно знаходиться за 40 кілометрів від Львова, і там похований граф Скарбек, який так багато зробив для театрального життя Львова. Збудував театр, нині театр імені Марії Заньковецької, створив пенсійну фундацію для самотніх режисерів, акторів, музикантів. З Демні походять відомі брати-скульптори Дзиндри. Там знаходиться унікальний цвинтар. Тобто ми відкрили ще одну перлину, де і презентуємо виставу «Pentecost», – веде далі Івона Лобан.

Храм, у якому відбудеться постановка вистави – костел Матері Божої Ченстоховської. Його 1913 року спорудили місцеві жителі. Наприкінці 1914 року святиня була пошкоджена російським військом. 1945 року костел закрили. У 1960-их роках у ньому містився колгоспний склад, а з 1984 року – шкільний гімнастичний зал. В будинку плебанії знаходилася школа.

«Це дуже великий захід – туди треба привезти декорації, апаратуру, масу народу. Храм добре зберігся, але там брудно. З Миколаєва викликали спеціальні служби, які вже навели лад у приміщенні і навколо нього. Хочеться вірити у те, що ми долучаємося до надання нового сенсу незаслужено забутого храму. 22 серпня буде монтуватися сцена тощо. На фасаді церкви планується встановити великий екран, щоби транслювати виставу, адже всі у приміщенні не помістяться. Прем’єра відбудеться 23 серпня, а перед нею – екскурсія», – каже керівник театру.

Ймовірно, вистава буде транслюватися онлайн, але зараз над цим питанням ще працюють.

Вистава «Pentecost» розповідає про закинуту сільську церкву (в оригіналі події відбуваються на Балканах). За сюжетом на цей храм претендують православні, греко-католики, партія, що нібито дуже дбає за збереження пам’яток, міністр культури, який робить вигляд, що здійснює комунікацію між усіма. Крім того, до цього храму місцеві повії приводять своїх клієнтів. І ось якось у церкві місцева мистецтвознавеця знаходить фреску дуже схожу на розпис Джотто. Унікальність знахідки у тому, що фреска на 100 років старша за роботи Джотто. Тобто виходить, що епоха Відродження розпочалася не з Джотто в Італії, а з фрески у сільському храмі. Для цього жінка викликає мистецтвознавця з Америки. Зрештою починає точитися запекла боротьба за те, що одні хочуть, щоб там був храм, а інші – музей. У цей момент церкву захоплюють біженці, які втікають від війни і мріють потрапити до Європи. У результаті усі гинуть. Людей розстрілюють у храмі. А разом з біженцями гине і фреска.

Ще однією сюжетною лінією «Pentecost» є перетворення культури на заручницю політики.

Можливість зіграти виставу «Pentecost» у Демні Перший театр здобув завдяки перемозі на конкурсі надання фінансової підтримки на реалізацію заходів у галузі культури на території Львова у рамках святкування Дня Незалежності.

Перший театр готує ще один сюрприз для глядачів – проєкт «Перший просто неба». У його рамках вистави відбуватимуться у дворику театру, що дозволить дотримуватися усіх карантинних обмежень. У театрі наголошують, що цей проєкт є свого роду відновленням історичної справедливості, адже 123 роки тому у нинішньому приміщенні Першого театру діяв єврейський театр Гімпля, літній майданчик якого міг вмістити понад 400 глядачів.

Перший театр готує дві прем’єри: «Два веронці» – «романтична» комедія Вільяма Шекспіра та «Король Олень» – одна з кращих ф’яб Карло Гоцці.

«Ми відкриваємо літній майданчик у дворику театру і гратимемо вистави просто неба. Випуск чотирьох вистав для дітей переноситься на пізніший період, а зараз триває робота одразу над двома дорослими п’єсами. Головний режисер театру Ігор Задніпряний працює над «Двома веронцями, а Лариса Діденко – над п’єсою «Король Олень». Прем’єри обох вистав заплановані на вересень», – каже Юрій Мисак.

Керівник театру також зазначив, що з березня по травень у театрі були заплановані грандіозні заходи, присвячені зокрема ювілею театру, які не вдалося втілити у життя через коронавірус.

«15 травня, на День Європи, мав відбуватися цілодобовий театральний марафон, якого не було в Україні. Але ми обов’язково його проведемо», – резюмував пан Юрій.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: