У Мінсоцполітики розповіли про вихід на пенсію багатодітних матерів

Family11
Фото ілюстративне. Джерело: Дебет-Кредит

Багатодітні матері, у котрий є п'ятеро та більше дітей, а також матері, що виховують дітей з івалідністю мають соціальні пільги, а на пенсію виходять у 50 років.

Про пенсійний вік для багатодітних матерів та інших пільгових категорій розповів радник міністра соціальної політики Микола Шамбір в ефірі каналу «Україна 24».

«У нас є пільга для матерів, у яких є п’ятеро та більше дітей. Вони виходять на пенсію у 50 років. Така ж пільга є для матерів дітей-інвалідів, які набули інвалідність у віці до 6 років. Ці категорії раніше йдуть на пенсію», — сказав він.

При цьому є особливості нарахування пенсій для багатодітних матерів, додав Шамбір.

«Також для багатодітних сімей нараховується на кожну дитину… враховується стаж з догляду до трьох років, за це сплачуються внески до Пенсійного фонду державою. Є свої особливости при врахуванні зарплати. Ці питання врахували обмеження, які можуть бути у таких матерів», — розповів він.

Як зазначається на сайті Пенсійного фонду, матерям, які народили п’ятьох і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, органами Пенсійного фонду призначається пенсія за особливі заслуги перед Україною в розмірі від 35% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (за наявності 5-х дітей) – до 40% цього мінімуму (за наявності 10 дітей і більше).

Для призначення даного виду пенсії, крім документів, що засвідчують особу та підтверджують набутий нею страховий стаж, подаються документи про народження дітей та виховання їх до шестирічного віку. При цьому, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку – на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.

У разі звернення за пенсією батька, яким здійснювалось виховання п’ятьох або більше дітей, в обов’язковому порядку додається заява матері про згоду щодо призначення пенсії батькові або документи, які підтверджують її відсутність. Ці ж положення дострокового виходу на пенсію за віком стосуються матерів та батьків дітей з інвалідністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: