ВАКС закрив справу проти ексміністра інфраструктури Володимра Омеляна 

11

Справу про неправдиве декларування ексміністром інфраструктури закрили через закінчення строків давності.

Про це повідомляє пресслужба Вищого антикорупційного суду у Fcaebook.

У вівторок, 18 серпня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила клопотання колишнього міністра інфраструктури України та звільнила останнього від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування неправдивої інформації), у зв’язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження стосовно обвинуваченого надійшло на розгляд Вищого антикорупційного суду 25 вересня 2019 року та, згідно з обвинувальним актом, містило обвинувачення у поданні колишнім міністром інфраструктури України декларацій за 2015 та 2016 роки із зазначенням неправдивої інформації на суму 3 034 532,16 грн та 8 024 419,10 грн, відповідно.

Строки давності за першим епізодом пред’явленого обвинувачення спливли 5 листопада 2019 року, а за другим - 30 березня 2020 року.

Після спливу вказаних строків обвинуваченому двічі роз’яснювалось право на звільнення від кримінальної відповідальності. Проте останній обидва рази наполягав на продовженні судового розгляду, і лише 18 серпня 2020 року звернувся до суду з відповідним клопотанням.

Загалом, за час розгляду кримінального провадження судом було призначено 25 судових засідань, здійснено дослідження документів та висновків експертиз, що сукупно налічували 29 томів, оглянуто за участі спеціаліста речові докази, допитано 18 свідків та 2 експерти.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також: Львівські депутати вимагають від Зеленського припинити політичні репресії

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook ексміністр інфраструктури Володимир Омелян, ця справа була розпочата ще у 2017 році, з надзвичайно потужним розголосом. Її строки вийшли ще у березні 2020 року «і за моїм бажанням вона продовжувала розглядатися в суді. Я вважаю, що ця справа має виключно політичний характер і її метою була дискредитація мене, як міністра, щоб зупинити захід лоукостів, реформи на Укрзалізниці та в Укравтодорі».

«Водночас НАБУ було порушено проти мене іншу, другу, справу за «незаконне, здійснене зі злим умислом зниження на 20% портових тарифів і зборів для морської галузі з 2018 року» і відкрито доступ до матеріалів цієї справи 14 серпня з метою подальшої передачі її в суд - я не матиму фінансової змоги оплачувати послуги адвокатів одночасно у двох судових процесах. Оскільки слухання у першій справі, згідно з наявною практикою, тривало б ще мінімум пів року - вчора, під час судового засідання, я звернувся з проханням до суду закрити першу справу у зв’язку з завершенням її термінів, не визнаючи власної вини. Наголошую, що і перша, і друга справа не містять корупційних дій, у них немає моєї особистої вигоди. Є лише політика, на жаль», - написав Омелян.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: