У Білорусі відкрили кримінальну справу про «захоплення влади» після створення Координаційної ради опозиції

5AFD5DFD-F942-44A5-8F82-A3608FF7535C_w1200_r1

Генеральна прокуратура Білорусі відкрила кримінальну справу проти членів Координаційної ради, яку опозиція створила за ініціативою Світлани Тіхановської — опозиційної кандидатки у президенти.

Про це повідомляє «Белта» з посиланням на генпрокурора Олександра Конюка, передає Громадське.

За словами Конюка, Координаційна рада загрожує національній безпеці та планує захоплення влади, тому справу відкрили за ст. 361 Кримінального кодексу Білорусі. Учасникам ради загрожує до 5 років ув'язнення.

Генпрокурор також заявив, що з ради вийшли деякі люди, які «зрозуміли незаконність дій та не згодні з цілями діяльності». Він не уточнює, кого він має на увазі.

Член Координаційної ради Максим Знак у коментарі «Euroradio» заявив, що немає підстав відкривати кримінальну за статтею 361.

«Ми сподіваємось, що влада уважно прочитає те, що ми вчора підготували в Координаційній раді. У документі йдеться про те, що робить ця рада, що вона вимагає та які правила використовує. На мою думку, немає підстав говорити про застосування статті 361», — сказав він.

Що це за Координаційна рада?

Її створили 18 серпня. Мета ради — мирна передача влади від поки ще чинного президента Олександра Лукашенка до Тіхановської (яку опозиція вважає справжньою переможницею виборів). Туди ввійшли понад три десятки людей, зокрема сама довірена особа Тіхановської Ольга Ковалькова, Нобелівська лавреатка з літератури Світлана Алексієвич, глава правозахисного центру «Вясна» Алесь Беляцький, ексміністр культури Білорусі Павло Латушко, економісти, письменники, юристи тощо.

Члени ради наголошували, що вони хочуть подолати кризу в Білорусі й вони не ставлять собі за мету зміну конституційного ладу чи зовнішньополітичного курсу.

Опозиціонери вимагають:

  • звільнити усіх політв'язнів,
  • виплатити компенсації постраждалим,
  • провести розслідування щодо насильства до протестувальників,
  • провести нові вибори з новим складом Центральної виборчої комісії та за міжнародними стандартами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: