Відійшла легенда української науки: цікаві факти з біографії Бориса Патона

foto-z-vidkrytyx-dzherel._large

Не стало видатного українського вченого, незмінного з 1962 року президента Національної академії наук України Бориса Патона. Йому йшов 102-ий рік.

ІА Дивись.info вирішила пригадати цікаві факти з біографії Бориса Євгеновича.

Хоча офіційно день народження Патона відзначали 27 листопада 1918 року, насправді він народився раніше – 14 листопада.  У паспортних даних зробили помилку.

Батько академіка – відомий вчений Євген Оскарович Патон. Він був засновником та директором Інституту електрозварювання. Займався проєктуванням і будівництвом мостів. 1953 року на честь Євгена Патона названо міст через Дніпро в Києві, який споруджувався під його керівництвом.

Рід Патонів – стародавній і відомий настільки, що виник навіть напрям досліджень – патонознавство. Предки вченого походили із Західної Європи й займалися кораблебудуванням. Серед прадідів Патона були генерали, контр-адмірали, прокурори, придворні радники та дипломати.

Борис Патон був однолітком Національної академії наук, заснованої гетьманом Павлом Скоропадським 1918 року. Очолив академію Борис Євгенович 1962 року. Він був найстаріший (одночасно за віком і за терміном перебування на посаді) президентом державної Академії наук в світі, а також найстаріший (як за віком, так і за тривалістю перебування в статусі) дійсним членом НАНУ.

У 70-их роки Борис Патон міг очолити і Академію наук СРСР, замінивши президента Мстислава Келдиша. Однак вчений відмовився і ніколи не шкодував про своє рішення.

Патона першого нагородили званням Героя України. Відзнаку Президента України «Герой України» з врученням ордена він отримав 26 листопада 1998 за самовіддане служіння науці, визначні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії, що сприяли визнанню й утвердженню авторитету вітчизняної науки в світі.

Майже до 80 років, поки не отримав травму стегна, Борис Патон грав у теніс і захоплювався водними лижами. Чотири рази на тиждень відвідував басейн. Утім, вчений не вважав, що секрет довголіття лише у заняттях спортом.

Наукові розробки Патона допомагають проводити зварювання під водою, в космосі і навіть в організмі людини. Вчений сконструював перший у світі прилад для обробки металу в умовах космосу за допомогою пучка променів Вулкан, який випробували 1969 року на космічному кораблі Союз-6.

1995 року після того, як Борис Патон, катаючись на монолижі Дніпром, зламав шийку стегна і дізнався, що кістку йому різали механічною пилкою, вчений зібрав консиліум і взявся за розробку лазерних методик. Одним з головних досягнень Інституту електрозварювання вчений вважав так званий шов Патона – унікальна технологія зварювання живих тканин, за якої крововтрати в кілька разів менші, ніж за звичайної ниткової операції, це скорочує час її проведення.

Борис Патон був удостоєний прижиттєвого бюста, який знаходиться у Києві перед будівлею академічних музеїв за адресою Богдана Хмельницького, 15.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: