24 серпня — День Незалежності України

Den-nezalezhnosti
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

День Незалежності України — державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою створення держави Україна в її сучасному вигляді.

17 березня 1991 року проводився єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження СРСР. Одночасно з цим референдумом в Україні за наполяганням Народного Руху України за перебудову було проведене республіканське консультативне опитування: «чи згодні ви, що б Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України». Позитивно на нього відповіло більше 80 % опитаних.

Наслідком ідеологічної боротьби Народного Руху України за перебудову стало те, що референдумом і опитуванням в Україні були легітимізовані мінімум дві (а з бажанням М.Горбачова — то три) зовсім різні форми союзної держави і зроблений крок до незалежності — зобов'язання республіканській владі розробити і прийняти Декларацію про суверенітет України.

16 липня 1990 року Верховною Радою Української PCP прийнята Декларація про державний суверенітет України — документ про проголошення державного суверенітету України. Одночасно того ж 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України».

День Незалежності України 2020

У 29-ту різницю незалежності заплановано низку святкових заходів.

Кожного року День Незалежності відзначають на державному рівні, з нагоди свята українці традиційно мають окремий вихідний. Цей рік не стане винятком і на 24 серпня заплановано низку святкових заходів, однак з урахуванням вимог щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19. Водночас, згідно із підписаним президентом Володимиром Зеленським указом про святкування Дня Незалежності у 2020 році, офіційного параду в Києві цьогоріч не планується. Натомість передбачено низку інших святкових заходів.

Як святкуватиме Україна День Незалежності 2020

Цього року в День Незалежності у Києві та інших населених пунктах відбудуться урочистості за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, учасників ООС/АТО та громадськості.

Передбачені також тематичні культурно-мистецькі, медійні, виставкові та інші заходи з донесення громадянам інформації про важливі події та персоналії української історії, досвід національного державотворення.

Марш захисників України 24 серпня 2020

Як альтернатива параду на День Незалежності 24 серпня в Києві відбудеться Марш захисників України. Планується, що участь у ньому візьме не менш як 50 тисяч людей.

Проходитиме він з вимогою ухвалення закону про захист державності від колабораціонізму та агентів ворожого впливу. Учасники Маршу захисників України вимагатимуть, щоб президент України вніс до Верховної Ради як невідкладний відповідний проект закону. Крім того, організатори заходу анонсують проведення на Майдані Незалежності невеликого перформансу – "дуже емоційного і дуже правильного".

Нагадаємо, в минулому році президент України Володимир Зеленський чи не вперше в історії суверенної України відмінив парад з технікою на День незалежності не буде.

Замість цього 300 мільйонів гривень пішли на премії військовослужбовцям. 20 серпня міністр оборони України Степан Полторак підписав указ про виплату грошових премій українським військовослужбовцям з нагоди Дня незалежності. Так, військовослужбовці-контрактники отримають по 2 тис. грн премії, а солдатам строкової служби та курсантам виплатять по 1 тис. грн.

Для статті використовувалися матеріали з wikipedia та УНІАН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: