Володимир Гірняк: Свято Країни Людей

118282953_303786164241070_1436229825111676848_n

Ще зовсім недавно на всі негаразди у нашій державі полюбляли знаходити одне виправдання.

Мовляв, Незалежність у 1991-му впала на нас з неба і не була, як годиться, окроплена кров’ю. Тому й не цінуємо належно. Тому й ставимося до неї не як до сакрального, а як до ужиткового.

Роками, живучи далеко не в таких умовах і статках, які могли б отримати від щедрої та багатої української землі, твердили одне й те ж: не цінуємо, бо не ополоскали… Так, наче немає під Берестечком козацьких могил. Наче не стоять по Галичині березові хрести січовим стрільцям, а в Холодному Яру вітер не обдуває безіменні могили «чорних воронів». Наче не збереглися по наших лісах призабуті криївки, в яких останні нескорені підривали себе разом із ворогами.

Хай там як, але навіть незрячі нині вже не можуть не бачити, наскільки наша Незалежність освячується кров’ю. І тому вона свята. А що святе – те не загине ніколи.

Згоден, що важко усвідомлювати, як одні українці можуть йти під кулі з фанерними щитами, а інші, не діждавшись навіть роковин по загиблих відчайдухах, почали плювати на їхню пам'ять злодійством, хабарами, корупцією. Нормальній людині майже неможливо усвідомити, як можна заробляти на війні, в котрій тисячами лягають твої співвітчизники. Це, справді, гидко, коли НАШІ прапори плюндрують лапи нечестивців. Неприємно, м’яко кажучи, коли «ті» виявляються не кращими за «тих». Але Бог їм суддя...

ЛЮДЕЙ у нас більше, ніж виродків. І нам жити, творити, працювати і хто, як може, захищати свою землю та гідне життя на ній. У велике свято без потреби згадувати ницих, загребущих і убогих духом. Нині День народження Країни Людей.

Нині День народження країни воїнів, які продемонстрували і продовжують демонструвати незламність духу, стверджуючи існування в українцях таких понять, як честь і відвага. Країни військових медиків, як, приміром, хірурга-полковника Ігоря Марцинковського, котрий влітку 2014-го виносив з оточення під Краснопартизанськом поранених бійців. Країни чесних волонтерів, котрі працюючи на передовій і в тилу, рятують життя та здоров’я бійців.

Нині День народження країни волонтерки Уляни Кузик, яка, проживши 17 років в Неаполі, з початком війни повернулася до рідного Львова, аби допомагати фронту.

Нині День народження країни, чиї лікарі жертовно стали на захист своїх людей від пошесті коронавірусу, ризикуючи власним здоров’ям і часом, на жаль, життям. Уклін їм!

Нині День народження країни, школяр з якої, вихованець Малої академії наук України Микола Іванченко здобув золоту нагороду на олімпіаді GENIUS в Освего, штат Нью-Йорк, презентувавши винахід, який допоможе очищувати воду від розлитої нафти.

Нині День народження країни Анатолія Короля, який улітку 2015-го ціною власного життя зупинив злочинців у супермаркеті італійського Кастелло. Посмертно Анатолія вшанували найвищою цивільною нагородою Італії – Золотою медаллю.

Нині День народження країни Михайла Волошина, ужгородського підприємця, який на єгипетському курорті у Марса-ель-Аламі без роздумів кинувся у воду і відбив від щелепи акули 20-річну австрійську дівчину.

Нині День народження країни, чиї сини і доньки несуть наукову вахту на станції «Академік Вернадський» серед антарктичної мерзлоти.

Нині День народження країни, чиї військові льотчики перемогли в номінації «Кращий пілотаж серед країн-партнерів НАТО» на міжнародному авіаційному показі «The Royal International Air Tattoo —2017» у Великобританії.

Нині День народження країни киянки Марини В’язовської, яка отримала «Премію Салема 2016» – надзвичайно престижну нагороду, яку щороку присуджують молодому математику за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, насамперед у теорії рядів Фур’є. У світі математиків цю премію прирівнюють до Нобелівки. Комісія присудила премію Марині В’язовській за її відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8 та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм. Замислимося на хвильку: українка розв’язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть.

Нині День народження донеччанина Олександра Акопова, пілота турецької компанії AtlasGlobal, який 27 липня в критичних погодних умовах врятував життя 127 людей, бездоганно виконавши посадку аварійного пасажирського лайнера в аеропорту Стамбула.

Нині День народження країни наймолодшої доктора наук, старшої наукової співробітниці в Інституті молекулярної біології та генетики в Києві Ольги Броварець, котрій пророкують Нобелівську премію і про яку нині гудуть найвідоміші наукові журнали світу. Відмовляючи провідним університетам світу, вона залишається у Києві, де продовжує роботу, яка може подарувати людству перемогу над раком.

Нині День народження країни Андрія Сірка – нейрохірурга, майстерністю якого захоплюються закордонні колеги. Медика, який фактично витягнув з того світу легенду української розвідки важкопораненого Героя України Ігоря Гордійчука «Сумрака» і повернув до життя не одного українця.

Нині День народження країни Ярослава Ажнюка, співзасновника компанії Petcube, що потрапив до списку 100 людей-творців змін у Європі за версією видання Financial Times. Petcube почав виробляти відеокамери для власників домашніх тварин у 2013-му році. Продукт став новинкою на міжнародному ринку і зараз є найпопулярнішим у світі в своїй категорії. Стартап був заснований трьома друзями, що працювали разом в українській столиці. Компанії, що має офіси в Києві, Сан-Франциско та Шеньчжені, вдалося залучити 3,8 мільйона доларів інвестицій, і зараз її вироби продаються в найбільших американських мережах роздрібної торгівлі, таких як Amazon, BestBuy, Petco.

Нині День народження країни Олега Іваненка, який встановив світовий рекорд  з триатлону для людей з обмеженими можливостями. За неповних 36 годин він здолав 228 кілометрів – пропливши та проїхавши спеціальним велосипедом та інвалідним візком. Нині святкує країна наших героїв-параолімпійців, котрі продемонстрували світові силу і незламність українського духу.

Нині День народження країни киянина Василя Ковбасюка, який на трасі неподалік Овруча, побачивши палаюче «Шевроле», зупинив своє авто і кинувся у вогонь, врятувавши життя молодій жінці. Нині День народження країни, чиї рятувальники часом ціною власного життя рятують інших.

Нині День народження країни диригента Національного академічного театру опери та балету, головного диригента і художнього керівника оркестру «Київ-Класик» Германа Макаренка, якому у 2015 році присвоєно почесне звання «Артист ЮНЕСКО в ім’я миру». Нині святкує країна музикантів і художників, письменників і поетів, скульпторів і танцюристів – людей, котрі за щоденною творчістю не мають часу на ниття.

Нині День народження країни юного Антона Головаченка, який розробив унікальний екзоскелет – пристрій, який має допомогти рухатися людям з обмеженими можливостями. Три роки тому стартап Головаченка переміг на міжнародному конкурсі у Кремнієвій долині.

Нині День народження країни мільйонів Людей, котрі не зневірилися, не впали духом і своєю щоденною чесною працею благословляють нашу віру у щасливе життя.

З Днем народження Тебе, моя країно! З Днем народження, Україно!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: