Школа і карантин: чим забезпечать учнів, а що потрібно купити

карантин3
ілюстративне фото, з архіву редакції.

Цьогорічне свято Першого дзвоника і для школярів, і для педагогів буде зовсім незвичним.

Шкільних лінійок не будуть проводити в жодній школі. Якщо колись окремі навчальні заклади відмовлялися від дійства, мотивуючи це тим, що такі урочистості – пережитки минулого, то цього року їх не буде через пандемію коронавірусної інфекції.

Для учнів початкової школи (1-4 класів) можна не користуватись захисними масками під час переміщень. А от,  якщо виявлять підозру на COVID-19 у одного з учнів, то весь клас відправиться на самоізоляцію

Навчання також буде відбуватись за особливим графіком, а школярі перебуватимуть у приміщенні школи, дотримуючись певних правил.

Для учнів початкової школи (1-4 класів) можна не користуватись захисними масками під час переміщень. А от  якщо виявлять підозру на COVID-19 в одного з учнів, то весь клас відправиться на самоізоляцію.

Окрім цього, у помаранчевій карантинній зоні освітяни викладатимуть у захисних щитках, утім у зонах із меншим рівнем ризику – зеленій і жовтій — необхідно буде просто дотримуватись дистанції. Дозатори та антисептики мають бути на вході у навчальні заклади, а вчителі та школярі будуть мити руку після кожного уроку.

Майже вся Львівщина (і Львів зокрема) вже котрий тиждень поспіль перебуває у помаранчевій зоні, за винятком Самбора. Однак у Львівській мерії кажуть, що школи міста на відмінно впоралися з підготовкою до навчального процесу.

Зоряна Хонько, керівник відділу освіти Сихівського та Личаківського районів розповіла, що з міського бюджету виділені кошти для закупівлі засобів індивідуального захисту, а також для закупівлі дезінфікуючих засобів.

«Гроші розподілені для кожної школи. На сьогодні вже всі вони закупили маски, рукавиці, щитки, дезінфіуючі засоби.

У мерії кажуть, що цього року на засоби захисту і деззасоби виділили школам Львова 9,5 мільйона гривень

Що стосується учнів, то батьки повинні забезпечити свою дитину лише масками. Може бути і багаторазова маска, не лише одноразова.  Але її також потрібно замінювати щотри години. Тобто в кожного учня їх має бути дві. Ми забезпечуємо педагогів, а також якщо дитина забула медичну маску вдома, то її ніхто не має права скеровувати додому - педагог повинен видати маску, яка є в класі, – розповідає Хонько. – Ми не брали середню ціну маски для закупівлі, а ділили на певну кількість дітей. У середньому виходить 60 тисяч гривень на один заклад. Відповідно вже кожен керівник самостійно дивиться, скільки чого йому необхідно для того, щоби забезпечити дотримання усіх норм. Ми підрахувати, що зараз середня вартість маски від 4 до 7 гривень. Думаю, що за 6 гривень можна маску купити».

У мерії кажуть, що цього року на засоби захисту і деззасоби виділили школам Львова 9,5 мільйона гривень. Міський голова Андрій Садовий також повідомив, що вражений, наскільки ретельно школи організували безпечний навчальний процес.

«1 вересня львівські діти йдуть до школи. Маючи 117 шкіл у місті, ми виділили додатково 9,5 млн грн і ми повністю забезпечуємо всіх працівників у школі, дітей, якщо вони забули, масками. Миючі засоби, прилади для вимірювання температури, паперові рушники, дезінфекція — все це буде забезпечено від міста. Тому якщо хтось буде просити вас здати кошти — ні, бо це відповідальність громади Львова.

Мене вразила максимальна готовність по усіх школах, максимальне забезпечення всім необхідним — засоби дезінфекції, є резерв масок, якщо дитина забула, килимки, вимірювання температури.

Всі кошти, які планували на школи, ми дали, жодних коштів не забирали, будемо ще навіть додавати», – зазначив Садовий.

Втім, не всі батьки налаштовані так оптимістично, як міський голова. У деяких шкільних батьківських чатах вже повідомляли, що необхідно здати кошти на маски, рукавички і бахіли. Пані Оксана, мама 3-класниці каже, що ще на початку серпня були повідомлення від деяких батьків, про закупівлю засобів захисту для класу.

«Декілька тижнів тому у вайбері окремі батьки писали, щоб хтось зайнявся закупівлею масок, рукавичок і бахіл для класу. Зараз уже пишуть лише про те, що кожна дитина має мати дві змінні маски і все, більше нічого додатково купувати не потрібно. Сподіваюсь, що таки все решту закупили за державні, а не батьківські гроші. І хочеться вірити, що так буде й надалі. Бо ж невідомо, скільки часу триватиме цей карантин», – каже Оксана.

Щодо збору коштів у батьківських чатах, то Хонько наголошує – це категорично заборонено і вже кілька років діє наказ, який забороняє збирати кошти з батьків

Зоряна Хонько припускає, що всіх закуплених засобів має вистачити хоча б на кілька місяців: «Ми подивимось, який буде розхід і деззасобів і масок,  і рукавиць, але в середньому сподіваємось, що придбаних засобів захисту вистачить на 2-3 місяці.

Зараз ще чекаємо чітких рекомендацій щодо щитків для вчителів. Вони вже також закуплені. Але точно знаємо, що обов’язково має бути медична маска. Багато шкіл закупили і щитки, дехто купує для медичних сестер окуляри, але багато закладів купили також і щитки».

Щодо збору коштів у батьківських чатах, то Хонько наголошує – це категорично заборонено і вже кілька років діє наказ, який забороняє збирати кошти з батьків.

Відповідно до звітів, які подають нам відділи освіти, то до 1 вересня школи мають бути забезпечені деззасобами і масками. Хоча, як на мене, так не буде. Вони будуть забезпечені, але не повністю

У департаменті освіти і науки Львівської ОДА розповідають, що всі школи області дезінфекційними засобами мають забезпечувати власники закладів, тобто фінансування має бути з міських та районних бюджетів, а також бюджетів ОТГ.

Олег Паска, директор департаменту освіти і науки ЛОДА каже, що так мало би бути, відповідно до законодавства.

«Відповідно до звітів, які подають нам відділи освіти, то до 1 вересня школи мають бути забезпечені деззасобами і масками. Хоча, як на мене, так не буде. Вони будуть забезпечені, але не повністю. Найімовірніше, лише на якийсь певний період часу. Завдання із забезпечення шкіл – це завдання власника, тобто це міські бюджети, районні і ОТГ.

Школи мають мати термометри для проведення термометрії, засоби для дезінфекції, маски, а ще мають бути або електричні сушки для рук або паперові рушники.

Відповідно до законодавства, всім мав би забезпечити власник навчальних закладів, тобто місцевий бюджет. Але для того, щоби забезпечити всіх вчителів масками, за нашими підрахунками (якщо би вчитель міняв маску двічі чи тричі за день), потрібно буде по всіх бюджетах області не менше пів мільйона гривень щодня. І це лише на маски. 35 тисяч вчителів, тричі на день і помножити на вартість маски.  Ціни в середньому 5 гривень – от і отримуємо пів мільйона на день.

Сподіваюсь, що вчителі будуть забезпечені масками. Але в різних бюджетів є різні можливості. Для прикладу, у Львові є можливість забезпечити школи всім необхідним, а от по районах області не всі зможуть це зробити», – наголосив Олег Паска.

З березня діти не ходили до школи, тому має бути економія за рахунок енергоносіїв і харчування, аби забезпечити всім необхідним

Однак, за словами чиновника, департамент освіти всього профінансувати не може.

«У нас на це нема коштів. Бюджет укладали торік, коронавірус ніхто не прогнозував. Стараємось що зекономили – перекидати на COVID-19, але і економія теж не безмежна.

Коштів у області нема, місцеві бюджети повинні вишуковувати фінанси. В них можуть вивільнитись гроші за рахунок харчування. З березня діти не ходили до школи, тому має бути економія за рахунок енергоносіїв і харчування, аби забезпечити всім необхідним. На початок мало би вистачити», - продовжує Олег Паска.

Проте, що стосується закладів підпорядкованих департаменту освіти, то вони є повністю забезпечені. У департаменті освіти кажуть, що віднаходили різні можливості, аби все-таки забезпечити дітей і педагогів всім необхідним. Йдеться про навчально-реабілітаційні центри і санаторні школи.

Групи продовженого дня будуть працювати. Форму і графік поки що узгоджуємо

Ще одне важливе питання, яке зараз хвилює батьків – чи буде група продовженого дня? У відділі освіти Личаківського і Сихівського районів кажуть, що попри нестабільну епідеміологічну ситуацію у школах групи продовженого дня повинні бути. В цьому випадку також розрахували захисні норми.

«Групи продовженого дня будуть працювати. Форму і графік поки що узгоджуємо. Школи напрацьовують, як саме буде відбуватись навчання, а тоді будуть визначати, з котрої до котрої години буде працювати група продовженого дня. Рекомендацій від Міносвіти поки що також нема. Але групи будуть однозначно, бо ми розуміємо, що батькам потрібно ходити на роботу», – запевняє Зоряна Хонько.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: