Конституційний суд визнав неконституційним призначення Ситника директором НАБУ

108083-1_large

Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро Депутати оскаржать в Конституційному суді указ про призначення Ситника директором НАБУ (НАБУ).

Про це йдеться у постанові суду.

Конституційний суд визнав, що під час призначення Ситника на цю посаду президент перевищив свої повноваження. КС зазначив, що НАБУ має ознаки органу виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет Міністрів.

Указ про призначення Ситника втратив чинність з моменту рішення Конституційного суду — 28 серпня 2020 року. Водночас у суді уточнили, що цей вердикт не впливає на рішення, які ухвалював Ситник на посаді директора НАБУ.

Суд почав розглядати це питання на основі подання 51 народного депутата. Представник подання — народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський очолить осередок «Слуги народу» у Київській області. У документі сказано, що указ президента про призначення директора НАБУ виходить за межі конституційних повноважень президента. Депутати посилаються на те, що закони надають президенту України право призначати та звільняти директора НАБУ, але уточнюють, що до повноважень президента, які закріплені у Конституції, не відноситься призначення директора НАБУ.

Нагадаємо, що Ситника на посаду директора НАБУ призначив пʼятий президент України Петро Порошенко 16 квітня 2015 року. Створення Національного антикорупційного бюро було однією з ключових вимог Європейського Союзу в рамках виконання Плану дій щодо візової лібералізації та подальшого вступу України до ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: