Прямі рейси за доступною ціною: як українців пошили у дурні авіакомпанії та карантин

літак
Фото ілюстративне.

Через карантин тисячі українців не змогли скористатися заздалегідь придбаними авіаквитками.

Про що треба знати, аби не залишитися ні з чим – у матеріалі ІА Дивись.іnfo.

ПЛР-тест на в’їзді та виїзді, розширене медичне страхування, неможливість відвідати низку держав – влітку 2020-го туристи у всьому світі зіткнулися з перепонами, які ще рік тому не могли навіть спасти на гадку. Однак всі труднощі карантинних розваг блякнуть порівняно з розчаруванням тих, хто подорож запланував задовго напередодні, а вирушити в дорогу так і не зміг.

Пані Наталя послугами популярного лоукостера користувалася увесь минулий рік. Відзначає, що знайомство з авіаперевізником стало для неї знахідкою.

«Прямі рейси за доступною ціною. Кращих за них нікого не було. У 2019 році я щомісяця літала зі Sky up з Києва до Парижа та назад. Вже цьогоріч придбала квитки для старшої доньки на квітень, та рейс скасували через карантин. Однак анонсували наступні. Ми змінили дату і чекали на переліт. Також придбали ще два квитки для молодших дітей – на 2 липня. І купили зворотні – на 3 вересня. Та рейс на 2 липня також скасували.

Ми були вимушені скористатися послугами інших авіаперевізників, тому діти летіли до Парижа з пересадкою у Кракові. А 17 серпня я дізналася, що також скасували і зворотний рейс», – розповідає Наталя.

Найбільше жінка шкодує не за витраченими коштами, а за можливістю комфортно та бюджетно долати тисячі кілометрів. І хоча компанія й надалі анонсує рейси на нові напрямки, досі достеменно невідомо чи відбудеться рейс, чи його вкотре перенесуть.

Для споживачів, котрі більше не хочуть переносити дату польоту, лоукост пропонує повернення коштів. Однак у такому випадку відшкодують тільки частину вартості квитка – аеропортні збори.

Подорож лоукостером запланувала і пані Вікторія. Їй, щоправда, пощастило ще менше. За словами жінки, до представництва компанії Ryanair їй так і не вдалося додзвонитися.

От і вийшло, що 125 євро подарувала перевізнику

«Коли дізналася про скасування рейсу, спершу хотіла змінити дату. Але аплікація на сайті в авіаперевізника видала «помилку», і зробити цього не вийшло. Тоді почала дзвонити до компанії. Телефонувала, напевно, разів 20, а слухавку ніхто так і не взяв. От і вийшло, що 125 євро подарувала перевізнику», – скаржиться Вікторія.

Згодом представництво ірландського лоукостера поінформувало: оскільки працівники компанії під час карантину працюють віддалено, в них немає можливості безпечно обробляти запити на повернення коштів від громадян.

Однак директор програми «Право» «Українського інституту майбутнього» Олександр Чебаненко наполягає, що вітчизняне законодавство зобов’язує авіаперевізників повертати кошти за скасований авіакомпанією рейс у повному обсязі. За словами юриста, карантинні обмеження підпадають під цю категорію.

«У випадку скасування рейсу авіакомпанією (зокрема через карантинні обмеження) за загальними правилами, які діють як в більшості українських авіакомпаній, так і в Європі, пасажир має право на свій розсуд вибрати один із таких варіантів:

  • отримати від авіакомпанії повну вартість квитка;
  • перебронювати квиток на найближчий доступний рейс;
  • забронювати рейс на більш пізню дату.

Для цього пасажир повинен звернутися (маючи при собі документ, на який був виписаний квиток) в ту касу, де був придбаний квиток або, якщо квиток був куплений онлайн, заповнити спеціальну форму на сайті перевізника», – пояснює Олександр Чебаненко.

У разі, коли авіаперевізник відмовляється повернути повну вартість квитка або апелює до яких-небудь інших обставин, споживач має право звернутися до суду відповідно до Закону «Про захист прав споживачів».

Саме низькою вартістю перевезень лоукостери завдячують своїй популярності, а тому знаходиться вкрай мало покупців, що наважилися б вступати у судову тяганину за сотню-півтори доларів.

Та не тільки бюджетні авіалінії не квапляться повертати гроші клієнтам.

Вероніка придбала квитки в найбільшого вітчизняного авіаперевізника – МАУ. Неодноразово зверталася до представників авіакомпанії з вимогою повернути кошти за квиток. Однак досі не отримала чіткої відповіді, коли та в якому обсязі зможе повернути назад гроші.

Натомість Олег для подорожі обрав інший лоукост – Wizzair. І хоча про скасування польоту компанія повідомила тільки у переддень, кошти чоловіку повернули доволі швидко – приблизно за місяць; а також подарували знижку – 20% на наступний політ.

Внаслідок карантину зросли витрати авіакомпаній на зарплати працівникам і технічне обслуговування літаків. Тому не дивно, що перевізники намагаються усіма способами схилити пасажирів не запитувати повернення коштів, а лише змінити дату польоту. Себто переформатувати квиток у ваучер.

У найлегший спосіб коронакризу на ринку авіаперельотів переживають великі компанії, що мають достатню фінансову подушку. Однак навіть вони докладають усіх зусиль, аби клієнти таки перебронювали квитки на більш пізні дати. Так сталося з Валентином, котрий на серпень-вересень запланував подорож на Шрі-Ланку. За перевізника обрав Qatar Airlines.

Про те, що чоловіку доведеться змінити плани, компанія повідомила вже у травні – квитки Валентин купував наприкінці березня. Представництво авіакомпанії надіслали чоловіку листа з пропозицією обміняти квитки з бонусом 10% для наступної покупки. Термін дії пропозиції – два роки, тож Валентин вирішив не квапитися.

«24 липня я дізнався, що Шрі-Ланка переносить відкриття своїх кордонів на невизначений термін. Зрештою я прийняв рішення перенести політ на жовтень. В київському офісі Qatar Airlines я поцікавився, як бути, якщо кордони і надалі залишатимуться закритими. Тоді представниця авіакомпанії відповіла, що я можу зателефонувати знову і перебронювати квитки», – каже Валентин.

Пасажирам, які все-таки наполягатимуть на поверненні повної вартості квитків, доведеться запастися терпінням: до прикладу, Sky Up Airlines попереджають, що на розгляд заявки і виплату авіакомпанії знадобиться від 3 до 6 місяців. Такі терміни пояснюють ситуацією з відкриттям кордонів іншими країнами.

Авіакомпанії щотижня публікують анонси нових польотів – і щоразу не відомо чи буде виконано рейс. Тож спраглі до подорожей українці все обережніше бронюють екзотичні напрямки, надаючи перевагу туризму всередині країни.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: