У Мін’юсті пояснили, як дідусю чи бабусі оформити декрет на онуків

пенсіонери
Фото ілюстративне

У декретну відпустку по догляду за дитиною може йти не лише мама, а і тато, дідусь чи бабуся. Для цього потрібно надати роботодавцю пакет документів.

Про це повідомляє пресслужба Мін’юсту у Facebook.

«Власним коштом підприємство може надати частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості. На період такої відпустки за працівником зберігається його місце роботи», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, роботодавець не має права відмовити в оформленні декрету чоловікові, бабусі або дідусю.

Що для цього потрібно:

  • подати роботодавцю заяву на відпустку та копію свідоцтва про народження дитини;
  • якщо у декрет йде тато, роботодавець додатково може попросити довідку з місця роботи мами про те, що вона не пішла у відпустку і не отримує допомогу.
    Чи можна брати відпустку по черзі: мама може припинити свою відпустку та вийти на роботу, а час, що залишився, може використати тато;
  • для оформлення відпустки татові знадобиться заява, копія свідоцтва про народження дитини та довідка про те, що мама малюка повернулася на роботу.

На кого оформити виплати на дитину:

  • батьки немовлят мають право на допомогу при народженні дитини у розмірі 41 280 грн. Оформлювати виплати рекомендовано на того з батьків, хто йде в декрет;
  • держава протягом трьох років сплачує єдиний внесок за отримувача такої допомоги. Отже, період відпустки зараховується мамі або татові у страховий стаж;
  • якщо частину відпустки планує використати другий з батьків, потрібно переоформити виплати на нього, щоб не втратити страховий стаж.

Як можна оформити допомогу:

  • за допомогою сервісу єМалятко в одній з 206 установ;
  • онлайн на порталі Дія;
  • особисто в управлінні соцзахисту населення.

Нагадуємо, у Міністерстві соціальної політики України пояснили, як людям старшого віку отримати соціальну допомогу по догляду.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: