За борги зможуть відключати газ: як знову підключитися до мережі

газ5

Кабінет міністрів дозволив відключати газ. Відповідні зміни до «Положення про покладання спеціальних зобов’язань на суб’єктів ринку природного газу» прийняли в середині серпня.

Про це пише Finance.ua.

Якщо раніше компанії були зобов’язані поставляти газ усім побутовим споживачам і релігійним організаціям на своїй ліцензійній території, то зараз цю умову вилучили.

В умовах вільного ринку газу споживач може залишитися без постачальника з різних причин, в тому числі і з причин, що від нього не залежать. Наприклад:

  • постачальник не продовжує договір після закінчення терміну його дії;
    постачальник збанкрутував;
  • позбувся ліцензії;
  • зіткнувся з технічними проблемами, які заважають йому надавати послугу;
  • вирішив припинити роботу в цьому бізнесі;
  • клієнт відмовляється оплачувати рахунки вчасно.

Остання причина зараз є найпоширенішою. Через несплату компанії могли і до цього відключити газ споживачу, але після погашення боргу – підключали знов. Тепер же у них є можливість просто відмовитися працювати з несумлінними клієнтами, це прописано і в договорах з постачальниками. При цьому вони не можуть приймати рішення в один момент. Якщо постачальник більше не хоче або не може працювати зі споживачем, то повинен попередити його за 30 днів.

Що робити, якщо постачальник відмовив у послузі? У клієнтів, від яких відмовляється постачальник, варіантів подальших дій небагато. Так чи інакше, але вони повинні вибрати нову компанію, а для цього вивчити пропозиції на ринку. На час, поки споживач вибирає, він обслуговується постачальником останньої надії (ПОН), який буде постачати йому газ протягом 60 днів.

Якщо постачання припинено через борги, то відразу ж укласти договір з новим постачальником не вдасться.

«Якщо постачання природного газу було обмежене через борги, то відновлення поставок може бути тільки після подачі попереднім постачальником повідомлення на операторів газорозподільних мереж про погашення заборгованості, – повідомляє CEO незалежного провайдера газу і електроенергії ETG.UA Володимир Шведкий. – При цьому споживач зобов’язаний надати новий договір з постачальником природного газу, щоб його знову підключили до мережі».

Прострочення оплати на місяць: чи можуть розірвати договір?

«Так, такий ризик є. Все залежить від того, що прописано в договорі з постачальником і наскільки він зацікавлений у співпраці”, – пояснює Володимир Шведкий – В умовах конкуренції я не думаю, що збутові компанії будуть зацікавлені у втраті клієнтського портфеля, а тому розривати достроково договори при наявності невеликої заборгованості з їхнього боку нелогічно. Хоча, аналізуючи ринок поставок газу, ми бачимо, що далеко не кожен постачальник обирає стратегію клієнтського бізнесу і тому, з боку деяких збутових компаній-монополістів можна очікувати завищені вимоги щодо погашення навіть незначних заборгованостей».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: