В Україні ввели індексацію розміру аліментів

аліменти3
Фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №3112 про індексацію аліментів.

У вівторок, 1 вересня, «за» відповідне рішення проголосував 321 нардеп.

Згідно з документом, усуваються колізії у законодавстві, частково зменшуються навантаженість на місцевих загальних судах і відповідних засіданнях апеляційної та касаційної інстанцій.

Окрім цього, законопроєктом пропонується внести зміни до абзацу першого частини четвертої статті 71 Закону «Про виконавче провадження», у яких на виконавця покладається обов’язок щороку індексувати розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.

Одним зі способів виконання обов’язку зі стягнення, є присудження аліментів у твердій грошовій сумі. Сімейним кодексом України передбачено, що розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Індексація грошових доходів спрямована на підтримання купівельної спроможності населення в умовах зростання цін з метою дотримання встановленого статтею 48 Конституції права щодо забезпечення достатнього життєвого рівня населення України.

Ухвалення законопроєкту сприятиме:

Читайте також: Аліменти навпаки: чи зобов’язані діти утримувати батьків-пенсіонерів

  • покращенню матеріального стану осіб, розмір аліментів на утримання яких визначено судом у твердій грошовій сумі;
  • зменшенню навантаження на держбюджет у зв’язку із скороченням кількості отримувачів соціальних виплат та/або зменшенням розміру таких виплат;
  • зменшенню навантаження на місцеві загальні суди та відповідні суди апеляційної та касаційної інстанцій.

Нагадуємо, що розмір аліментів зріс з 1 липня у межах зростання прожиткового мінімуму. За законом, розмір таких виплат повинен становити не менше, ніж 50% від прожиткового мінімуму. Відтак, з 1 липня мінімальний розмір аліментів становить 929 гривень 50 копійок для неповнолітніх дітей до 6 років та 1159 гривень для дітей, віком від 6 до 18 років.

Окрім цього, заяву на аліменти можна підготувати за допомогою чат-бота: робот формує заяви до суду задля стягнення аліментів. Онлайн-помічника презентувала Українська Гельсінська Спілка з прав людини.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: