Які свята відзначають 1 вересня (іменини, народні прикмети)

школа3
Фото ілюстративне

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 1 вересня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 1 вересня в Україні та світі.

Події і свята 1 вересня

Сьогоді в Україні святкують День знань — свято, коли школярі та студенти розпочинають свій навчальний рік. Перший двінок цьогоріч не прозвенить у вітчизняних школах, проте в дітей відбудеться перший урок, присвячений пандемії, яка пірнула у наше суспільне життя.

Сьогодні також 81 річниця з моменту початку Другої світової війни. Саме 1 вересня 1939 року розпочався збройний конфлікт з нападу Німеччини на Польщу. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати оцінюються від 50 до 80 мільйонів осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

В Узбекестані святкують День незалежності, а у Словаччині з 1992 році День Конституції.

В Україні запровадили національну валюту — гривню, а 1819 року вперше поставили на сцені Полтавського театру п'єсу Івана Котляревського «Наталка Полтавка», а 1859 року незалежно відкрили спалахи на Сонці дослідники Керрінгтон і Годжсон.

У 1919 — у ніч з 31 серпня на 1 вересня внаслідок тактичних прорахунків командування (генерал Кравс) столицю України було здано денікінцям під орудою генерала Бредова. У 1964 — у Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр: «Україна». А у 2004 — у школі № 1 Беслана (РФ) було захоплено в заручники щонайменше 1200 дітей та дорослих. За офіційними даними, напад здійснювався 32 чеченцями. В результаті невдалої операції російських спецслужб загинуло майже 300 заручників.

Іменини 1 вересня

Сьогодні свої іменини святкують: Август, Агап, Андрій, Каллістрат, Питирим, Тимофій, Фекла (Текла), Феофан.

Народні прикмети 1 вересня

З давніх-давен наші предки стежили за змінами в погоді та сформували народні прикмети, згідно з якими:

  • південний вітер – до доброго урожаю вівса;
  • місяць рогами вгору – на гарну погоду;
  • яка погода 1 вересня, така й осінь буде;
  • вранці туман – до сніжної зими;
  • якщо з ліщини листя опадає – час буряк викопувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: