На скільки пофінансували українські медзаклади, що лікують немовлят, - НСЗУ

5ee0e59d0a066066451746
Фото: Сигма

В Україні 122 медичні заклади, які надають неонатальну допомогу новонародженим, підписали контракт із Національною службою здоров'я України.

Як повідомили у відомстві, майже 12 тисяч немовлят отримали першочергову медичну допомогу у квітні-липні 2020 року.

«В Україні щороку народжується понад 300 тисяч немовлят, понад 15 тисяч з них з’являються на світ передчасно. Це кожен 19 новонароджений. Наша країна займає одне з найперших місць в Європі за показником малюкової смертності. В Україні смертність малюків складає 7,5 на тисячу, народжених живими, у ЄС вона вдвічі менша», - зазначають у НСЗУ.

Там додають: надання неонатальної медичної допомоги прикута особлива увага Національної служби здоров’я України. Ця послуга є пріоритетною в Програмі медичних гарантій цього року.

«НСЗУ законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги новонародженим. Серед них 21 перинатальний центр, 3 - центри матері і дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні», - кажуть у службі.

Майже 12 000 немовлят, отримали медичну допомогу в цих закладах у квітні-липні. За надання допомоги новонародженим НСЗУ заплатила цим медзакладам понад 500 млн грн.

За надання такої допомоги новонародженим, які народились із вагою до 1500 г, встановлено найвищий тариф Програми медичних гарантій цього року. Медичний заклад, законтрактований на надання неонатальної допомоги, отримує від НСЗУ кошти за підвищеним тарифом - від 29,6 тис. грн до 98,5 тис. грн.

До цих закладів НСЗУ висуває підвищені вимоги, щоб гарантувати – тут маленькі пацієнти отримають весь обсяг потрібної їм допомоги. Зокрема, в такому закладі обов’язково має бути апарат ШВЛ, щонайменше по 3 закритих і відкритих інкубатори. Також тариф покриває послугу з перевезення маленького пацієнта виїзною неонаталогічною бригадою.

До безоплатного пакету допомоги в складних неонатальних випадках включено:

  • Інтенсивна терапія новонароджених та подальше їх виходжування.
  • Цілодобовий лікарський та медсестринський догляд.
  • Респіраторна підтримка.
  • Парентеральне харчування.
  • Лабораторні та інструментальні дослідження.
  • Офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят.
  • Вакцинація, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

При цьому, дороговартісні препарати для передчасно народжених діток медзаклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями. У тариф включено тільки ліки поза централізованими закупівлями, які входять у Національний перелік лікарських засобів. Також в тариф включено вартість витратних матеріалів.

Окрім того, за потреби, такі немовлята отримують і медичну реабілітацію, яку Національна служба здоров’я оплачує за окремим пакетом.

У наступному році НСЗУ пропонує залишити неонатальну допомогу пріоритетним напрямком та збільшити тариф на її надання.

Підкреслюємо, що реалізувати це НСЗУ зможе лише в разі, якщо буде затверджено збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до рівня, передбаченого Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» - а саме не менше 5% ВВП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: