«Наші випускники є опорою для командирів», – полковник Юрій Гусар

Exif_JPEG_420

Львівський державний ліцей ім. Героїв Крут відчинив свої двері для 180-ти майбутніх військових. Вчора юнаки пройшли посвяту, отримали шеврони ліцею та погони.

Львівський державний ліцей ім. Героїв Крут відчинив свої двері для 180-ти майбутніх військових. 1 вересня юнаки пройшли посвяту, отримали шеврони ліцею та погони.

«Хлопці, яких ми сьогодні бачимо на посвяті, дійсно готувались до цього вступу. Не один із тих, хто став ліцеїстом, наймав репетиторів, аби бути гідним навчатись у нас», – каже заступник начальника ліцею з виховної роботи Тарас Гривул.

Курсант першого курсу Захар Бойко родом з Донеччини, з родини військових. Юнак розповідає, що до вступу готувався серйозно.

«Щодня мав по 2 тренування і до ночі вчив українську мова та математику. Обрав Львів, бо дуже хотів побачити саме місто, і мені здається, що саме тут є найкращий ліцей України. Після цього я хочу вступити до Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного», – розповідає курсант.

Начальник ліцею полковник Юрій Гусар розповідає, що заклад був одним з перших військових ліцеїв створених в Україні.

«Він відомий не лише своєю назвою, але й тим, що у певні роки давав дуже потрібні знання і гарний вишкіл. На жаль, близько 5 років тому почався певний занепад, і прикро, що це сталося саме у той момент, коли розпочалася війна, і держава, як ніколи, потребувала молодих офіцерів. Дійшло до того, що навіть не було конкурсу. А у 2018 році вперше у закладі був недобір курсантів. Причина у тому, що не було достатньої бази, і вступали сюди не заради знань», – пояснює начальник закладу.

Але зараз ситуація зовсім інша.

«2018 року я був призначений керівником і отримав завдання зробити усе можливе, щоби заклад відновив свій престиж. Потрібно було створити колектив однодумців, оновити матеріальну базу. Вже за два роки ми отримали перші результати. Два роки поспіль ми маємо конкурс, при вступі діти почали більше звертати увагу на фізичну підготовку та знання. Дуже важливо, що є розуміння керівництва облради щодо розвитку закладу. Напрацьована певна стратегія і вона дає результати. Вдалося  добудувати спортзал, розпочати облаштування вуличного спортивного комплексу і багатофункційного майданчика, які сподіваємося найближчим часом завершити. Власними силами, за  допомогою наших офіцерів-викладачів створили чи не єдиний серед військових ліцеїв пейнтбольний майданчик для тактичних ігор. Щодо умов проживання – розпочинаємо роботи з капітального ремонту спального корпусу Впродовж двох років плануємо зробити сучасні комфортні приміщення, як це є в країнах НАТО, де діти можуть жити по 10 осіб у кімнаті і мати нормальні умови, щоб підготуватися до уроків і відпочити. Також уже почалися роботи з оновлення харчоблоку», – розповідає Юрій Гусар.

Зараз у ліцеї навчається 437 курсантів, при цьому він розрахований на 450.

«Торік ми набрали 210 курсантів. Зараз наближаємося до максимального наповнення, доганяємо той недобір, який був у попередні роки. Заклад розвивається, він став більш відкритим. Ми обмінюємося досвідом з такими самими закладами з усієї України, зараз започатковуємо співпрацю з ліцеєм в Каунасі. Хочемо, щоби Львівщина пишалася нашим ліцеєм. Діти до нас йдуть після 8-9 класу. Це особливі діти, батьки яких воювали, а в багатьох загинули. Ці діти потребують особливої уваги. Вони втрачають час юності, адже не мають таких прав, як їхні однолітки, зокрема в плані відпочинку. Вони це відкинули заради того, щоби стати справжніми чоловіками і з юнацьких років обрали шлях захисників України. Тому влада повинна створити для них найкращі умови для здобуття освіти. Такі заклади повинні бути у держави в  пріоритеті. Військовий ліцей – це своєрідний барометр ставлення влади до армії. Які б слова влада не говорила про армію - показником є саме це», – каже Юрій Гусар.

Головне призначення закладу – підготовка дітей для вступу у вищі навчальні заклади сектору безпеки.

«Треба розуміти, що це не школа-інтернат, куди батьки, які не можуть впоратися з дитиною, віддають на її на перевиховання, хоча донедавна приблизно так і було. Зараз сюди йдуть свідомо. Буває таке, що відраховуємо за неуспішність, і потім дитина робить висновки та вступає до нас знову. Багато наших випускників вступили до нашої Національної академії сухопутних військ і більшість з них стали старшинами, командирами груп та відділень, тобто вони є опорою для командирів», – підсумовує Юрій Гусар.

Володимир ГАЛЕЧИК, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: