Резерву немає: у Приватбанку розповіли, що означає примусове стягнення $350 мільйонів

приват
Фото ілюстративне; джерело: ЕП

Державний Приватбанк не створював додаткові резерви по судовій суперечці з компаніями братів Суркісів. Примусове стягнення $350 млн призведе до зменшення капіталу банку і недонадходжень до держбюджету на таку ж суму.

Про це заявив заступник глави наглядової ради Приватбанку Артем Шевальов.

«Щодо вчорашнього волаючого в своєму правовому нігілізмі рішення Печерського суду про стягнення 10 млрд грн з державного Приватбанку на користь шести британських компаній, пов'язаних з Суркісами (...) Це списання за неіснуючими депозитними договорами, відповідно жодних резервів бути не може, це прямий» мінус «10 млрд грн в капітал», — написав Шевальов у фейсбуці.

Шевальов наголосив, що примусове списання не позначиться на поточному фінансовому стані банку, але скоротить можливість кредитування, прибуток і відповідно, дивіденди, які Приватбанк заплатить до держбюджету наступного року.

Нагадуємо, що Приватбанк у другому кварталі сформував резерви під юридичні ризики в розмірі 6,832 млрд грн.

У середу, 2 вересня, Печерський суд під головуванням судді Вовка прийняв рішення примусово стягнути з Приватбанку майже 10 млрд грн ($ 350 млн) на користь шести компаній, пов'язаних з братами Суркісами.
Компанії просили суд визначити суму, яку повинен їм виплатити Приватбанк в межах виконання зобов'язань з обслуговування депозитів. За оцінками позивачів, зобов'язання банку складають $350 млн (з них $ 102 млн — відсотки, нараховані за ставкою 13% річних), - передає «Мінфін».

Крім того, компанії просили суд надати можливість ГІС примусово стягнути з рахунків Приватбанку відповідні кошти в разі відмови банку від їх добровільного погашення.

Згідно з позицією Приватбанку відповідні договори офшорів Суркісів на сьогодні вважаються виконаними, оскільки в 2016 році, під час проведення націоналізації, вони були обмінені на акції додаткової емісії як депозити пов'язаних з банком осіб.

Коментуючи рішення суду, Національний банк і Мінфін відзначили, що продовжать захищати законність рішень про націоналізацію Приватбанку і докладуть всіх зусиль для того, щоб зберегти фінансову стабільність і не допустити втрати коштів платників податків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: