На Львівщині дитину з особливим потребами не зарахували в школу: чому так сталося

діти з особливими потребами
Фото ілюстративне.

В українських школярів навчання у школі триває вже другий тиждень. Однак є й такі діти, які в школу цього року не потрапили, навіть попри те, що заяву писали ще в лютому – до карантинних обмежень у країні.

Йдеться про випадок, який описала у фейсбук-групі Христина Марциняк. Вона пише, що їхня сім’я стикнулася з проблемою – дитину з особливими потребами не приймали в жодну школу Жовкви.

У Жовківському відділі освіти кажуть, що про цю проблему вперше дізнались також з допису. Начальник відділу освіти Жовківської РДА Михайло Коваль чекає на пояснювальну записку від директора школи.

«Мама сказала, що дирекція відмовила, щоби взяти на навчання їхню дитину. Про проблему довідався вчора з мережі. Директор має написати пояснювальну, що відбувалось. Мама до мене, на жаль, не зверталась. У дописі йдеться, що не лише 3-тя школа не брала заяву на навчання, тому зараз ми з’ясовуємо всю ситуацію.

Мені відомо, що батькам рекомендували лікарі бути ще рік у садочку через певні вади зі здоров'ям. Наразі я не бачив жодної медичної довідки, лише з чуток. Рекомендували ще рік відтермінувати початок навчання. Чи це так, чи ні, я ще не можу сказати, оскільки не маю ні висновків медиків, ні пояснення директора. Зауважу, що ця школа має найкращі умови для інклюзії», – розповів Михайло Коваль.

У відділі освіти кажуть, що вже мають зв'язок з мамою.

«Наша спеціаліст має контакт з мамою дитини, будемо з’ясовувати. Мені дивно, що батьки з цим питанням відразу не звернулися у відділ освіти. Якщо у них є бажання віддати свою дитину в школу ще цього року і нема медичних протипоказів, то вона може відвідувати школу», – наголосив Коваль.

Директор Жовківської школи №3 Ігор Скиба підтвердив, що заява у школі була зараєстрована 25 лютого.

«Окрім заяви, яку мама принесла 25 лютого є  також медичні довідки. Пізніше почався коронавірус. Мама дитини до мене зателефонувала в середині серпня і попросила дізнатись чи дитина зарахована. Я ще на той час мав відпустку, але попросив зачекати день, щоб я був на робочу місці. Вона перетелефонувала, але не наступного дня, а через тиждень.

Зауважу, що процес зарахування в школу відбувається наступним чином: батьки пишуть заяви, в кінці навчального року ці заяви я віддаю новим класним керівникам, а вони вже ділять дітей.

Мама перепитала, чи вони зараховані, але ми з’ясували, що не було необхідного медичного огляду – індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю. Вони не надали такої медичної довідки з потрібною датою, тому, можливо, ця заява просто пройшла повз. Дата заповнення довідки 29.08.18 року, а повинні були пройти 29.08 2020 року. Цієї довідки я не маю.

Коли мама зателефонувала через тиждень, то класи вже були сформовані. Вона мене попросила, щоб я дав слово, що прийму дитину на навчання на наступний рік. Так і домовились», – каже директор школи. – Попри те пропонував індивідуальну форму навчання, адже не хотів відмовляти батькам. Також рекомендував звернутись в іншу школу, бо там існує вже інклюзія, можливо, туди хочуть піти. Вони якийсь час думали, а вчора я таке от побачив у Фейсбуці.

Зараз наступна ситуація: поспілкувавшись з відділом освіти, вирішили йти в школу таки наступного року. Теж саме я їй і обіцяв. Дитина не має якихось страшних проблем. В неї вади зору, не розумію, чому така неприємна дискусія вийшла», – зазначив Ігор Скиба.

Родичі, які вчора опублікували допис, сьогодні кажуть, що проблему вже вирішили.

«З нами вже зв'язалися спеціалісти, які готові допомогти», – написала авторка допису Христина Марциняк.

Нагадаємо, Петро Порошенко 2017 року підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг». Цим законом, зокрема, закріплюється право на освіту осіб з особливими освітніми потребами і надається їм можливість здобувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від «встановлення інвалідності».

Також передбачається можливість запровадження дистанційної та індивідуальної форми навчання; визначаються поняття «особа з особливими освітніми потребами», «інклюзивне навчання»; надається можливість особам з особливими освітніми потребами отримати психолого-педагогічну та корекційно-розвиткову допомогу, створити для таких осіб інклюзивні та спеціальні групи (класи) у загальноосвітніх навчальних закладах.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: