Ринок газу: як це працює і як позначиться на вартості блакитного палива

Gas-transmission pipeline
Фото: ua.depositphotos.com

Вже понад місяць як в Україні запрацював ринок газу. Тепер споживач може сам обирати постачальника з числа більш ніж 700 компаній, а ціна палива стала ринковою.

Що це означає і як запроваджені зміни впливатимуть на формування вартості газу для споживачів, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Володимир Шведкий, СЕО незалежного провайдера енергії ETG.UA:

«Вільний ринок газу означає, що віднині споживач має можливість вільно обирати постачальника газового ресурсу не лише у своєму регіоні, а по всій Україні. Для цього необхідно лише звернутися до того постачальника, який запропонував найбільш вигідні та зручні умови постачання та надати копії документів: паспорта, ідентифікаційного коду та документа, що посвідчує право власності на житло. Усе інше зробить за споживача його новий постачальник. Жодних інших додаткових дій робити не потрібно, як і боятися залякувань колишніх постачальників-монополістів, які роблять спроби утримати споживачів.

Споживач отримає від вільного ринку усі переваги, бо за нього точиться справжня боротьба постачальників. Перше, що ми бачимо – змагання цінових пропозицій. На вересень постачальники вже запропонували вартість газу в межах 4,39 -7 грн за 1 м³. Якби не сталося скасування ПСО і ринок не став би вільним з 1 серпня, ціна для фізосіб-споживачів була б однаковою та неринковою по усій Україні.

Споживач отримає від вільного ринку усі переваги, бо за нього точиться справжня боротьба постачальників

Наразі споживачі мають можливість обирати не лише найкращу ціну, а й інші цікаві пропозиції: знижки в межах певних тарифних пакетів, а також зручні та мобільні сервіси, які дозволяють керувати власним споживанням у мобільних додатках. Це зробить закупівлю ресурсу гнучкою та простою, як будь-якого іншого товару чи послуги. На те й було спрямовано реформу.

Сам факт відкриття ринку газу для населення не повинен сильно вплинути на ціну палива. У всякому разі, не в бік збільшення ціни. Існують глобальні чинники, які дозволяють говорити про те, що тарифи найближчим часом зростати не будуть. По-перше, це рекордно низькі ціни на міжнародних європейських хабах, викликані падінням попиту через коронавірус. По-друге, великі запаси газу в підземних сховищах України, які накопичили за останні місяці. Проте на ціну в плані її зростання все ще можуть впливати монополісти, такі як «Нафтогаз», який контролює газ українського видобутку».

Максим Гардус, експерт Офісу Реформ Кабінету Міністрів:

«Головне нововведення для побутового споживача (домогосподарства) – це свобода вибору постачальника. Тепер можна вільно обирати поміж компаніями, державними та приватними. Конкуренція за споживача змусить їх дбати про створення кращих умов, поліпшення сервісу та створення оптимальних тарифних планів (наприклад, знижки, розстрочки та інших маректингових інструментів). Таким чином, зросте якість послуг та їх фінансова привабливість.

Проте глобальних змін цін очікувати не варто - вони прив'язані до цін на європейських газових хабах та коливаються разом з ними».

Однак не всі так оптимістично оцінюють відкриття ринку газу.

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук:

«Те, що створено, важко назвати ринком. Ціна на газ в Україні визначається на основі ціни на нідерландському хабі, хоча Україна не закуповує там газ. Тобто ні українські споживачі, ні українські постачальники не впливають на ціну газу. Попит та пропозиція на газ в Україні не впливає на ціну, отже, ринковий принцип формування ціни відсутній.

Також в ціну на газ включена вартість транспортування газу з Нідерландів в Україну, хоча насправді таке транспортування не відбувається. 69% спожитого газу в Україні – це газ власного видобутку. Решта – відібраний російський газ, який транспортує українська ГТС і який лише на папері оформлений як реверс. Тобто споживачі газу змушені сплачувати за послуги, які вони не отримували. Оскільки ціну на газ на нідерландському хабі формують спекулянти, тобто компанії, які ні не споживають газ, ні не постачають його, а отримують прибуток за рахунок перепродажу контрактів, то ціна на газ там може суттєво коливатися. Зокрема влітку вона, як правило, низька, в той час як взимку суттєво зростає. Зараз ціна почала зростати. Через коливання ціни, споживачі газу щомісяця будуть отримувати платіжки з різними сумами. Така система дозволить «Нафтогазу» та іншим постачальникам отримувати значні прибутки за рахунок спекуляцій проти споживачів. Адже протягом літнього періоду постачальники закупили газ за низькими цінами і закачали його в сховища, а взимку вони будуть продавати цей газ споживачам значно дорожче.

Через коливання ціни, споживачі газу щомісяця будуть отримувати платіжки з різними сумами

Нова система дозволила споживачам міняти постачальників газу. Проте на практиці споживачі не отримають від цього значного виграшу. Адже принцип формування ціни для всіх однаковий. Крім того, збутова компанія – це лише посередник, який не має ні власного газу, ні мережі для його постачання. Він просто збирає гроші зі споживачів та отримує за це комісію. Основна маса збутових підприємств – це дочірні структури облгазів. Тому нова система не створить конкурентний механізм, який би спонукав постачальників знижувати ціни на газ. Що стосується тарифів на опалення та гарячу воду, то вони будуть встановлюватися раз на рік до початку опалювального сезону, при тому, що ціни на газ для теплових компаній будуть змінюватися щомісяця. Щоби не зазнати збитків через зростання цін на газ, теплові компанії будуть орієнтуватися на максимальну ціну на газ. Тобто очікується зростання тарифів на опалення та постачання гарячої води в новому опалювальному сезоні. В цілому варто зазначити, що так званий ринок газу призведе до зростання цін на газ для споживачів та зростання прибутків газових компаній».

Оксана ДУДАР

Фото: ua.depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: