Хто отримає підвищену мінімальну пенсію 2600 гривень: роз'яснення

пенсіонерка
Фото ілюстративне. З відкритих джерел.

Після підвищення в Україні з 1 вересня мінімальної зарплати до 5000 гривень багато пенсіонерів сподівалися, що їхні пенсії також збільшать. Однак тих, хто вже отримав більше або отримає до кінця місяця, виявилося всього 1,6 млн, або 14% від загальної кількості пенсіонерів. Пенсії решти не змінилися.

Про це пише сайт «Сьогодні».

За роз’ясненням Пенсійного фонду України, підвищення мінімальної зарплати впливає на розмір пенсії лише однієї категорії пенсіонерів: тих, хто досяг 65 років, має повний страховий стаж – 35 років для чоловіків і 30 років для жінок, не працює і отримує мінімальну для свого статусу пенсію.

у Мінсоцполітики пояснили, що найближче підвищення пенсій має відбутися 1 грудня: на цю дату заплановане чергове, вже третє в цьому році, збільшення соцстандартів – прожиткового мінімуму (ПМ) для всіх категорій населення, від немовлят до пенсіонерів.

Оскільки мінімальна пенсія для непрацездатних не може бути менше за ПМ, то вона теж зросте. З 1 грудня вона становитиме 1769 грн (+57 грн).

Кому підвищать пенсію

З 1 грудня підвищать песії приблизно 3 мільйонам людей, або  30% пенсіонерів;
найбільше виграють від підвищення пенсій ті, у кого вони і так були високі;

Також збільшаться пенсії ще у деяких категорій пенсіонерів – завдяки надбавкам, що нараховуються у відсотках від прожиткового мінімуму. Це особи, які отримали інвалідність унаслідок бойових дій — у них, залежно від групи інвалідності, пенсії зростуть на 205-370 грн, інваліди ЧАЕС – пенсії виростуть на 128-162 грн, учасники бойових дій – на 93 грн. Крім того, всі ці категорії отримають ще й додаткові надбавки від 8,5 до 28,5 грн;

Натомість шахтарям додадуть по 170 грн. Пенсіонери з особливими заслугами перед Україною (орденоносці, ті, хто має звання «народний» або «заслужений») додатково отримають від 11,4 до 22,8 грн.

Люди, які отримують тільки трудові пенсії за віком вище, ніж нова мінімальна з 1 грудня (1769 грн), не додадуть нічого, або збільшення виявляться незначними – від 57 копійок до 7-12 грн. Це так звані доплати за стаж – 1% від мінімальної пенсії за кожен додатковий відпрацьований рік понад 35 років для чоловіків і понад 30 років для жінок.

З 1 грудня ця доплата збільшиться на 57 копійок.

Наприклад, жінка, яка має 38 років стажу, отримає додатково до пенсії близько 4,5 (0,57 х 8 = 4,56) грн.

Не зміняться пенсії у працюючих пенсіонерів, держслужбовців, науковців, помічників народних депутатів і тих, кому пенсії були призначені в 2019-2020 роках.

Нагадуємо, в липні 2020 року міністерка соцполітики Марина Лазебна заявила, що середній рівень пенсії в Україні збільшиться. Для реалізації цих планів прийнято ефективні рішення.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: