Легені у COVID-хворих із часом відновлюються – австрійські лікарі

легені

Більшість спричинених COVID-19 легеневих змін є реверсивними, отже легені людей, які були вражені коронавірусом, з часом відновлюються.

Про це повідомляє TVthek з посиланням на результати дослідження університетської клініки Іннсбрука (Австрія),- йдеться на Укрінформ.

«Ми проводили структуроване обстеження у ході інтердисциплінарного диспансерного обслуговування. І спочатку не знали, що відбувається з легенями, які сильно постраждали. Тепер вже можна видихнути: після трьохмісячного аналізу було встановлено, що пацієнти мають менше скарг, що знімки комп’ютерною топографії змінюються, і що пацієнти почуваються краще», - заявила на австрійському телебаченні очільниця дослідницької групи Йудіт Льоффлер-Рагг.

За її словами, стан більшості пацієнтів, які брали участь в обстеженні, у тому числі тих, які в процесі лікування коронавірусної хвороби перебували під штучною вентиляцією легень, з часом демонстрував покращення.

Участь у дослідженні брали 86 осіб у віці 50-70 років з федеральної землі Тіроль, які перехворіли на COVID-19. При цьому, частина з них мали важкий перебіг хвороби, включно з підключенням до апарату штучної вентиляції легень. Також близько 44% раніше були курцями, значна частина мали кардіологічні проблеми чи діабет.

У ході обстежень було встановлено, що у 55% госпіталізованих COVID-хворих спостерігалися стійкі фізичні порушення навіть через 6 тижнів після виписки з лікарні. Зокрема, половина з них мали задишку під час виконання фізичних прав, ще 15% скаржилися на постійний кашель. Комп’ютерна топографія демонструвала, що у 88% пацієнтів після виписки мали місце структурні зміни у легенях легкої та середньої форми.

Однак, з часом було встановлено, що ці легеневі зміни зменшилися у більшості пацієнтів. Прогресуючого пошкодження легень, у т.ч. росту рубців, не спостерігалося.

«Перший досвід показує, що порушення легеневої функції, що діагностується при виписці з лікарні, може бути виплавлено з допомогою довгострокової та спеціальної реабілітаційної терапії. Тобто, можна говорити про те, що більшість змін в легенях мають реверсивний характер», - пояснила член команди дослідників Сабіна Саханіч.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: