Перший академічний театр для дітей та юнацтва покаже виставу у костелі

вистава1

Перший театр спільно з проектом «Під Зорею Пінзеля»  покаже виставу «Pentecost» за п’єсою британського драматурга Девіда Едгара 19 вересня 2020 року у с. Демня, що на Львівщині.

Про це повідомлояють у пресслужбі театру.

101-й театральний сезон Перший академічний український театр для дітей та юнацтва розпочинає з актуальної теми: збереження культурної спадщини України.

«Ми переконані, що мистецтво здатне привернути увагу громадськості та держави до збереження національної культурної спадщини України. Саме тому, Перший театр спільно з проектом «Під Зорею Пінзеля» об’єднав зусилля, щоб 19 вересня показати виставу «Pentecost» у закинутому костелі Матері Божої с. Демня», - повідомили організатори.

Початок вистави о 19 годині.

Довідка

В с. Демня знаходиться закинутий костел Матері Божої, 1913 р. Він, разом з багатьма іншими культурними пам’ятками України, потребує консервації і реставрації, інакше зможе повторити долю численних зруйнованих храмів нашої країни. Простір покинутого храму тільки підсилить і закцентує теми, які  порушує режисер Лариса Діденко у свої виставі «Pentecost»: дискусії про цінності, гуманізм, про культуру, яка стала заручником політики. Окрім того, сама дія вистави розгортається у покинутій балканській церкві. Для акторів, режисера, творців вистави така реалістична локація стане унікальним досвідом та додасть нових відтінків у їх роботі, а для глядачів – нових сенсів у прочитанні режисерського задуму.

Спершу планувалося зіграти виставу у визначному місці – перед закинутим костелом Всіх Святих(1758 р.) у с. Годовиця.  Храм є ровесником собору Св. Юра. Він будувався в той же час та тими ж майстрами, що й основна святиня греко-католиків. Його архітектор Бернард Меретин, але найбільше відомий він своїм вівтарем – творінням рук видатного Іоана Пінзеля. У 2012-13 рр. роботи з вівтаря костелу стали основою виставки у Луврі. Тоді всі захоплювались творчістю скульптора, вивчали його роботи та обіцяли гідно вшанувати спадщину великого майстра. Однак, ейфорія минула, і нині костел у Годовиці перебуває у жахливому стані. І щоб привернути увагу до костелу задля його порятунку, Перший театр  розпочав співпрацю із ГО «Арт-студія Івони Лобан» у рамках проєкту «Під Зорею Пінзеля».

Проєкт «Під Зорею Пінзеля» створений ГО «Арт-студія Івони Лобан» у 2017 р. Він присвячений популяризації творчості скульптора І.Г. Пінзеля і приверненню уваги до збереження Костелу Всіх Святих у с. Годовиця (1758 р.), пам’ятка національного значення у аварійному стані. Важливо через моду, музику, сучасний живопис і скульптуру, книги, фільми, вистави, кліпи, різноманітні події і конкурси ознайомити людей та привернути увагу до збереження національної культурної спадщини України. На превеликий жаль, в Україні є багато занедбаних історичних культурних пам’яток, які потребують збереження і реставрації. Одним з таких унікальних і маловідомих місць є с. Демня, яке по праву може називатися перлиною Галичини, але на сьогоднішній день є несправедливо забутим.

Зараз с. Демня нагадує «музей» кам'яних скульптур під відкритим небом, але його історія незаслужено забута. Звідси родом три брати Дзиндри, чиї скульптури відомі не лише в Україні, але й світі.

Саме тут похований відомий землевласник і меценат граф Станіслав Скарбек: на його кошти у 1842 р. зведено перший у Львові і третій за своїми розмірами театр Європи (зараз – театр ім. М. Заньковецької),  1840 р. граф заснував «Інститут для сиріт і убогих», а у 1846 р. він  створив «Фундацію пенсій для акторів, режисерів, співаків театру графа Скарбека у Львові». Вже згаданий вище закинутий костел Матері Божої.

Можливість зіграти виставу «Pentecost» у с. Демня Перший театр здобув завдяки перемозі на конкурсі надання фінансової підтримки на реалізацію заходів у галузі культури на території м. Львова в рамках святкування Дня незалежності України. Також у співпраці з ГО «Арт-студія Івони Лобан»  проєкт «Під Зорею Пінзеля» отримав підтримку від Львівської обласної державної адміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: