Хмельницький визнано містом з найсприятливішим бізнес-кліматом

img_3381_0

Хмельницький очолив список міст з найсприятливішим бізнес-кліматом та найефективнішим економічним врядуванням згідно з результатами дослідження «Індекс  конкурентоспроможності міст України (ІКМ) 2019/2020».

Дослідження проведене Програмою Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) спільно з компанією Інфо Сапієнс, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.

Серед міст-лідерів також Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Тернопіль та Чернігів. Для вимірювання індексу було проведено масштабне опитування, яке охопило 23 обласні центри України та Київ.

Було опитано 5 тис. 115 суб’єктів підприємницької діяльності, які висловили позиції щодо бізнес-клімату та зусилля міської влади у створенні сприятливого середовища.

«Ми віримо, що ці дані дозволять покращити бізнес і інвестиційний клімат в Україні, створити більш сприятливе середовище для інвесторів. Вони корисні для державного та приватного сектору, щоб скоординувати роботу в правильному напрямку. […] Індекс сприяє здоровій конкуренції між містами та мерами. Це сприятливо впливає на їх розвиток», – зазначив Джеймс Хоуп, директор місії Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні та Білорусі.

Ірина Новікова, заступниця Міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України, зауважила, що ІКМ є прикладним інструментом для Міністерства для планування та розробки більш адресних, точних економічних політик, які базуватимуться на вірогідних даних, отриманих від стейкхолдерів – місцевого бізнесу. «Завдяки індексу ми побачили наскільки динамічно розвиваються міста, на що їм варто звернути увагу і в якому напрямку проводити роботу. Фінішу тут не може бути. Може бути тільки рух вперед», – додала вона.

Дослідження може бути корисним інвесторам, уряду, місцевій владі та місцевому бізнесу. «Цей інструмент повинен з часом стати загальнодержавним чи загальнонаціональним для забезпечення розвитку. Ми проводили багато досліджень, наприклад, по бюджетній спроможності та аналізувати наскільки це зачіпає громади. З 2021 року ми, мабуть, запровадимо якусь систему, яка на основі цього індексу буде визначати конкурентоспроможність громад для того, щоб рівень життя в громадах покращувався з року в рік», – сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України.

Спікери зауважили, що подальші кроки будуть базуватися на результатах цього дослідження. Буде розроблено анкету для міст, які зацікавлені в отриманні експертної допомоги. Після цього оголосять конкурс на виконавця, який буде надавати експертну допомогу. Перша хвиля міст-учасників та конкретна програма будуть визначені на завершення 2020 року. Плануються консультації з містами-лідерами та ініціювання створення міжміської робочої групи, щоб посилити горизонтальні зв’язки між містами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: