Нова ера: що гальмує розвиток ринку електромобілів в Україні

Yandex.Drive car sharing service launches electric cars in Moscow

Електромобілі вже давно випускає не тільки Tesla: такі традиційні автовиробники, як Volkswagen і Ford, теж почали презентувати машини, яким не потрібен бензин. У цій статті з'ясуємо, хто претендує на лідерство в індустрії і як виглядає майбутнє електрокарів в Україні та світі.

Електрокари — це крок до екологічного та розумного майбутнього. Попит на автівки з електричним двигуном зростає у всьому світі. Це пов’язано зі збереженням екології, економічністю та комфортом. Ви їдете на машині, але не забруднюєте навколишнє середовище, не витрачаєте гроші на бензин і нерви на паркування.

Чи є майбутнє в електромобілів?

У електромобілів неоднозначне минуле, але топ-менеджери та аналітики з автоіндустрії переконані: наближається переломний момент, коли масове впровадження таких машин стане неминучим. Його простимулюють поява дешевих акумуляторів, тиск з боку регуляторів та щедрі державні субсидії.

«Ці фактори об'єдналися, щоб змусити традиційну промисловість серйозно поставитися до електрифікації - і це сталося швидше, ніж ми очікували, - сказав Макс Уорбертон, аналітик дослідницької компанії Bernstein. - Це дійсно зараз відбувається».

За даними Bernstein, різке зниження цін на акумулятори дозволить провідним автовиробникам продавати повністю електричні автомобілі дешевше, ніж ті, що працюють на бензині та дизельному паливі, вже до 2022 року. Електрокари, стверджує Bernstein, вже набрали обертів, хоча зовсім недавно, у 2010 році, їх продажі були близькі до нуля.

«В електромобілі вкладаються неймовірні суми грошей, - підкреслив Аль Бедвелл, директор по глобальній збірці в LMC Automotive. - Я спостерігаю за цією індустрією вже 20 років, і мені здається, що зараз її вже не зупинити».

Він додав, що до більш рішучих дій традиційних автовиробників підштовхують два додаткові фактори.

  1. По-перше, нові правила Євросоюзу, які вимагають від автопрому різко скоротити викиди вуглекислого газу в наступному році.
  2. По-друге, в Китаї, який вже є найбільшим у світі ринком електромобілів, уряд запровадив систему, яка вимагає від автовиробників випускати безпечні для екології автомобілі або оплачувати збиток від викидів вуглекислого газу.

Як це буде працювати?

Термінова необхідність вивільнити гроші для нових технологій змушує автовиробників знаходити партнерів, з якими можна розділити витрати.

  • Наприклад, BMW і Daimler, які активно конкурують на ринку предметів розкоші, оголосили про співпрацю в області високоавтоматизованого і повністю автономного водіння. Вони також інвестують мільярд доларів у розвиток сервісів для спільних поїздок і зарядні станції для електромобілів.
  • Ford буде випускати автомобілі, використовуючи електричну платформу Volkswagen, в рамках угоди, про яку було оголошено в липні минулого року. Volkswagen, своєю чергою, приєднається до Ford і інвестує в Argo AI, компанію по виробництву автономного транспорту, яка оцінюється в 7 мільярдів доларів.
  • Розглядаються і більш кардинальні зміни. У травні минулого року Fiat Chrysler запропонував злиття з Renault — воно призвело б до створення третього за величиною автовиробника у світі й дозволило б щорічно економити більше 5,6 мільярда доларів. Коли пропозиція була відкликана, Renault поскаржився на втрачену можливість, заявивши, що злиття мало «велику фінансову цінність» і «переконливу промислову логіку».

Життя деяких автобрендів висить на волосині. У прогнозі LMC Automotive йдеться, що величезний обсяг інвестицій Volkswagen допоможе компанії щорічно продавати понад 1,4 мільйона електромобілів до 2025 року - більше, ніж будь-якого іншого автовиробника, і більш ніж в три рази більше, ніж Tesla.

Альянс Renault, Nissan і Mitsubishi Motors має намір зайняти друге місце на ринку у 2025 році, продавши близько 590 тисяч електромобілів. Китайська Geely, що володіє Volvo, посяде третє місце. Tesla буде четвертою з 413 тисячами електрокарів, за нею слідує Toyota. За прогнозами експертів, Daimler, Hyundai, General Motors і Ford у 2025 році продадуть від 330 тисяч до 400 тисяч електромобілів.

Майбутнє електромобілів в Україні

Згідно з даними Головного сервісного центру МВС український парк електромобілів перевалив за позначку 20 тисяч одиниць. У першому півріччі 2020 року в Україні було поставлено на облік 3516 одиниць автотранспортної техніки, що працює виключно на електротязі. Такий результат на 10% перевищив показник річної давності.

З цієї кількості легкових електромобілів було 3346, комерційних авто на електротязі - 169 та один електроавтобус.

Стабільно серед присутніх брендів на ринку першість тримає Nissan, який охоплює 39% ринку. Натомість значно посилила свою присутність Tesla, займаючи 30% ринку та майже подвоїла свої показники торік. Chevrolet з долею ринку 6% побив рекорди росту і посідає третє місце у рейтингу брендів.

Наступні два бренди Volkswagen та Fiat вийшли на 4 та 5 місце у рейтингу з показниками 5% і 5% відповідно, потіснивши позиції BMW.

В Україні електромобільність розвивається дуже швидкими темпами, за два роки кількість електрокарів в Україні зросла в 3 рази. Держава обрала курс електромобільності та оголосила план збільшення кількості електрокарів через 10 років до 75%.

Станом на сьогодні для популяризації електромобілів існує звільнення від сплати ПДВ та акцизного збору при ввезенні EV до 2022 року (діє для нових і б/в EV, а також на надання послуг таксі на електротранспорті). Введені штрафи за паркування на місцях для EV (закон набрав чинності 1 січня 2020 року). За зупинку, стоянку або паркування на місці для електромобілів передбачається штраф від 340 до 510 гривень. Визнана необхідність обладнати електричними зарядками не менше 5% машиномісць на паркувальних майданчиках.

«Чим більше буде електрокарів, тим більше буде заправок та електрозарядних станцій. Ми хочемо, щоб заправки були в кожному будинку й в людей не виникало проблем із заряджанням машини. Йдеться про те, щоб при будівництві будинків створювати одразу стоянки із зарядними станціями», - пише Міністр інфраструктури України Владислав Криклій у колонці для Новое Время.

Однак попри бажання міністра, зараз за українським законодавством розміщувати електрозарядки можна лише на дорогах державного значення, яких 46,6 тисячі кілометрів. А вимоги до кількості заправок на дорогах місцевого значення, яких 117 тисяч кілометрів, не визначені. Це обмежує можливість пересування на такому виді транспорту по країні. Норма є лише для електрозарядок на паркуваннях — кількість місць на стоянках, обладнаних зарядками, має бути не менше 5% від усієї кількості паркомісць. Також є проблеми з отриманням технічних умов на підключення, виходячи з не визначення напруги та потужності.

Наразі відомо, що Міністерство ініціювало та долучилося до розробки ключових змін у державні будівельні норми в частині розміщення електрозаправок на дорогах.

  • внести зміни до державних будівельних норм
  • внести зміни до законодавства та створити Всеукраїнську базу мережі електрозаправок
  • створити умови для встановлення зарядних станцій на всіх автомобільних дорогах загального користування

Як повідомив ІА Дивись.Info керівник мережі зарядних станцій Yasno E-mobility Ігор Ковальов, наразі стримувальним фактором, який гальмує український ринок є недостатня кількість зарядних станцій.

«Частково це міф, адже кількість зарядних станцій в Україні вже наблизилася до 3000, тоді, як кількість легкових електромобілів та гібридів зареєстрованих в Україні — до 44 тисяч одиниць. При цьому багато власників електрокарів мають змогу  заряджатись вдома. Дійсно вузьким місцем зарядної інфраструктури є те, що тільки близько 5% зарядок мають потужність понад 40 кВт і можуть забезпечити швидке живлення електромобіля.  Появу нових станцій великої потужності стримує їх висока вартість і недостатня кількість вільних потужностей для встановлення, особливо уздовж трас. Тому дійсно проблемною може стати зарядка EV поза межами міст-мільйонників. Відсутність достатньо розвинутої зарядної інфраструктури на трасах і в маленьких населених пунктах  може стримувати охочих від подорожей та придбання електрокарів», - каже Ковальов.

У Федерації роботодавців автомбільної галузі наголошують, що Україна має шанс перетворитися на виробничий лоукост для світових автовиробників, але потрібні відповідні зміни на законодавчому рівні.

«Для цього є усі передумови — вигідне розташування та логістика, кваліфікована робоча сила, дешевша, ніж в Європі. Але це вікно можливостей швидко закривається, а мати лише базові переваги недостатньо. Умови, які б привернули увагу світових автовиробників для розміщення своїх виробництв, поки відсутні. І ці умови мають бути як мінімум не гірше, ніж пропонують інвестору сусідні країни, щоб завантажити не тільки наявні в Україні виробничі потужності в 400 тис. автомобілів на рік, а й виробництво міського електричного транспорту, більше того, залучити глобальних автовиробників для локалізації нових промислових потужностей з виробництва сучасного електротранспорту в Україні», - заявили ІА Дивись.Info у Федерації роботодавців автомбільної галузі.

9 вересня Уряд підтримав розроблений Міністерством інфраструктури законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт». Він чітко визначає в законодавстві України терміни «електричний транспортний засіб» («електромобіль»), «електробус», «станція зарядки електромобілів», «вантажний електромобіль», «легковий електромобіль», «гібридний електромобіль», «плагін-гібридний електромобіль». Також нещодавно народні депутати підтримали у першому читанні законопроектів №3476 і №3477 прийняття яких може стати стартовою точкою нового етапу розвитку автомобільної галузі України.

У Федерації роботодавців автомбільної галузі зазначають, що вже більше 10 країн Європи анонсували відмову у найближчі 10-20 років від продажів автомобілів з ДВЗ. Тому ті країни, які хочуть досягти довгострокового успіху в автомобільній галузі, повинні постійно переглядати свою політику впливу. Європейські країни це розуміють і активно інвестують в розвиток електричної мобільності.

«Нерівні умови та несприятливе регуляторне середовище не дозволяють автовиробникам витримати конкуренцію на внутрішньому ринку. Якщо кілька років назад легкові автомобілі випускали чотири заводи, зараз усю статистику у цьому сегменті формує лише завод «Єврокар» у Закарпатській області і не завдяки, а всупереч економічним умовам», - акцентують у Федерації роботодавців автомбільної галузі.

А що з виробництвом електромобілів?

У Мінінфрастуктурі вказують, що Україна може почати серійне виробництво електромобілів, слідом за іншими державами, які мають своє автовиробництво. Наприклад, Державне космічне агентство, завод Південмаш і південнокорейська компанія Caris підписали меморандум щодо виробництва 5 тисяч електробусів до 2023 року, а також 7,8 тисячі зарядних станцій. Це не лише локалізація виробництва електробусів в Україні, а й обмін технологіями.

Також нещодавно презентували перший український електромобіль для людей з інвалідністю. Його розробили на базі Smart. Називається він Ukrainian Social Electric Car (USEC). Ця машина дозволить людям з порушеннями опорно-рухового апарату комфортно переміщатися по місту. Людина з інвалідністю може заїжджати в автомобіль: при піднятті кришки відкривається спеціальна платформа. Водій в цій машині може використовувати ручне управління.

Попри це, в Україні ж поки замість розвитку виробництва стимулюється лише імпорт. В результаті – імпортувати автомобілі вигідніше, ніж виробляти. Цю парадигму необхідно кардинально змінювати, адже насправді така політика не вигідна ані виробникам, ані самій державі – податкові надходження від виробництва одного автомобіля у середньому у 5 разів більше, ніж при імпорті електромобіля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: