Одинадцяте вересня: теракт, що сколихнув світ

5184b98b94e75de445088387c0dc8485
Меморіал загиблим під час терористичного акту 11 вересня 2001 року у США. Фото: TSN.ua

19 років тому, 11 вересня, у США здійснили терористичний акт, у результаті якого загинуло майже 3 тисячі осіб з 92 країн світу. 

Цього дня 2001-го року боїнг американських авіаліній врізався в північну вежу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, а через 6 хвилин інший борт – у південну.

Тисячі приречених людей залишалися у будівлях, які швидко руйнувалися. Через відчай вони вистрибували з вікон, інші — скидали на землю листи зі словами прощання із рідними.

Хроніка: чотири боїнги

На очах у всього світу вежі-близнюки обвалилися. За довго до цього, чотири авіалайнери, що летіли до Каліфорнії, майже одночасно захопили терористи. Літаки курсували з аеропортів Логан, Даллес та Ньюарк.

Літак боїнг-767 врізається в північну вежу на рівні 94-98 поверхів. Далі, о 9.02, (за місцевим часом — ред.) боїнг-767–200 – у південну на рівні 78-85 поверху. Третій лайнер ще через 35 хвилин таранить будівлю Пентагону у Вашингтоні.

Четвертий лайнер впав у полі, поблизу міста Шенксвілл, о 10.03. Падіння відбулось у результаті опору з боку пасажирів і членів екіпажу, адже за допомогою мобільного зв'язку багатьом вдалось зв'язатись із родичами, які повідомили про захоплення ВТЦ. Терористи, ймовірно, через усвідомлення безпорадності направили літак у землю, а після втрати кермування лайнер впав.

Через це було вщент зруйновано три великі будівлі торгового центру: у південній вежі сталась пожежа, яку вдалось ліквідувати майже через годину, півічна обвалилася о пів на 11 годину, пожежа тут тривала 102 хвилини. Полум'я, що охопило третю будівлю вдалось приборкати аж о 18.16.

Навіщо? 

Однією з ймовірних цілей терористів міг бути Капітолій — місцеперебування Конгресу США у Вашингтоні. Терористи називали будівлю «факультетом права».

Літаки американських авіаліній захопили смертники терористичної організації Аль-Каїда. Мотивами головний терорист Усама бен Ладен назвав підтримку США Ізраїлю, присутність американських військ у Саудівській Аравії та санкції проти Іраку. У травні 2011 року силами американського спецпризначення SEAL Team Six його знайшли та вбили в Афганістані.

Вони вже ніколи не повернуться додому

Терорестичний акт, який вважають найкривавішим у історії, навіки закарбував імена 2 тисяч 974 жертв трагедії. Там загинуло 300 співробітників рятувальних служб — вогнеборці, медики, поліцейські; сотні працівників торгових крамниць і навіть випадкові свідки. Серед них — 12 українців-емігрантів з Києва, Одеси та Львова. Олена Белеловська, киянка; Тетяна Бакалінська з Білої Церкви; одесити Олександр Брагінський, Марина Геруберг, Володимир Савінкін та Людмила Ксідо, львів'янин Геннадій Боярський і наші співвітчизники Юрій Мучинський, Борис Халіф, Ігор Зукерман, а також американці українського походження Іван Скала та Олег Венгерчук.

3 тисячі 51 дитина втратила батьків.

Багатьох постраждалих врятував Рік Рескорла — ветеран війни у В'єтнамі. Після завершення бойових дій він очолив службу охорони банку Morgan Stanley, розташованого у ВТЦ. Чоловік евакуював з вежі понад 2700 співробітників та клієнтів банку, проте сам загинув.

Рік Рескорла за лічені хвилини зібрав персонал банку і відвідувачів та по двоє виводив із будівлі. Натомість сам у останні секунди остаточного падіння не встиг вберегтись.

До цього Рескорла одразу заявив, що вежі-близнюки є ідеальною мішенню для терористичних атак, тому взявся за розробку плану евакуації, який знадобився задля порятунку понад двох тисяч осіб.

Війна з тероризмом

Лихо змусило світових лідерів замислитись над боротьою із тероризмом, адже тоді всі зрозуміли, що теракт може бути лише початком. Початок «війни з тероризмом» оголосив тодішній президент США Джордж Буш через 9 днів після трагедії.

Найперше йшлося про покарання винних у скоєнні кривавого злочину та удосконалення системи безпеки у всіх ймовірних епіцентрах схожих атак, зокрема в аеропортах.

Ця рана не гоїться

Світ досі не оговтується від трагедії, що за кілька годин забрала життя майже трьох тисяч людей.

Як символ незламності у 2014 році звели Вежу свободи — найвищу в країні споруду висотою у 571 метр, меморіал пам'яті про тих, хто віддав своє життя у цій страшній трагедії, та музей.

Джерело: pixabay.com

Уся вежа залізобенна, а перший наземний поверх є вестибюлем з 24-метровою стелею. Приміщення відтворили за зразком колишніх веж-близнюків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: