Швеція може стати першою країною без готівки

sweden30
Фото ілюстративне; джерело: Мандри-клуб

У Центробанку Швеції заявили, що чимало молоді у країні навіть не уявляють, як виглядають справжні гроші.

Про це нещодавно повідомив Стефан Інгвес, керівник Ріксбанку, - пише Finance.ua.

Він зазначив, що така ситуація склалася через пандемію коронавірусу, а монети і банкноти в країні цілком можуть перестати існувати. Тому у Швеції збираються вирішити це питання на законодавчому рівні.

Перехід до цифровізації грошей має багато переваг, зокрема прозорість, набагато ускладнює такі махінації як відмивання грошей чи ухилення від сплати податків. Однак у Швеції задумалися про те, які ризики може нести у собі cashless-підхід. Що трапиться, якщо цифрові мережі вийдуть з ладу, а повернути «фіатні» не буде можливості? А як щодо кібератак? Такий розвиток подій може заподіяти набагато більше шкоди, ніж звичайні пограбування банків.

Варто зауважити, що вирішити проблему безготівкових розрахунків Швеція намагається у розпал пандемії, яка, власне, й стала причиною мінімізації контактів із готівкою. Щоб максимально вберегти своє здоров’я, найкращим способом оплати залишаються саме безконтактні платежі.

Шведський банк Klarna AB підрахував, що 73% платежів клієнтів за допомогою карток зараз є безконтактними. До пандемії цей показник був на рівні 63%.

Зазначають також, що згідно з останніми даними, Швеція має менше грошей в обігу, ніж будь-яка інша країна світу – приблизно на 1% від валового внутрішнього продукту. Для порівняння, у США цей показник складає 8%, а у ЄС – понад 10%.

Цікаво й те, що таке явище як «кишенькові гроші для дітей» також рухається у напрямку безготівки – лише 16% шведських дітей мають гроші у вигляді банкнот та монет.

Ось чому Центробанк Швеції так переймається питанням cashless і намагається з’ясувати, як залишити реальні гроші актуальними.

«Якщо світло згасне, нам потрібно мати достатньо грошових коштів у цій країні, щоб ми могли повернутися до використання готівки, якщо виникнуть серйозні проблеми. Нам потрібно визначити законний платіжний засіб, придатний для цифрової ери», – зазначили у Ріксбанку.

Уряду також необхідно буде розробити законодавство, яке вимагає від банків та бізнесу «підтримувати певну форму мінімальної спроможності» для здійснення фізичних операцій готівкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: