Навіщо підняли мінімальну зарплату в Україні, - міністр фінансів

зарплата у конверті

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що одна з причин підвищення мінімалки – фактичний прожитковий мінімум був вищим за ту мінімальну зарплату, яка була встановлена законом.

Про це він сказав в інтерв’ю Економічній правді.

«Чому підвищується мінімалка? Тому що фактичний прожитковий мінімум був вищим за ту мінімальну зарплату, яка була встановлена законом. Фактичний рівень прожиткового мінімуму – 5054 грн, а мінімалка – 4723 грн. Це одна причина. Інша причина – співвідношення між мінімальною зарплатою і середньою заробітною платою. В Україні, мені здається, було близько 40%, в сусідніх країнах вище. Ми не порівнюємо зарплати нашої країни з їхніми. Але співвідношення у нас просідало», – зазначив Марченко.

Водночас на питання, чи погоджується він з таким підходом, коли за ситуації з великим дефіцитом бюджету держава дозволяє собі такі речі, як підвищення мінімалки, міністр відповів:

«Я протистою до того моменту, поки не прийняте рішення. Щойно рішення прийняте, я максимально сприяю, щоб це рішення було швидко і ефективно реалізоване. І це нормально. Нормально, коли ти працюєш в команді, нормально, коли ти виконуєш завдання як міністр.

Читайте також: У 2021 році мінімальна зарплата зросте на 30%, – Мінфін

Я можу скільки завгодно бути проти будь-яких видатків, але до того моменту, поки рішення не прийняте, поки мене на Кабміні не переконали мої колеги, прем’єр, що це рішення треба підтримати. Після цього я це рішення виконую. Бо інакше я маю через будь-яке моє непогодження писати заяву (про звільнення. – Ред.). Так же не може бути», - наголосив очільник Мінфіну.

Нагадуємо, з 1 вересня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати в Україні становить 5 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: