Верховна Рада схвалила законопроєкт про реформування військкоматів

військові
Фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» (№3553).

За це рішення проголосували 226 народних депутатів.

Згідно з законопроєктом пропонується реформування місцевих органів військового управління шляхом створення на базі районних (об’єднаних районних), міських (об’єднаних міських) військових комісаріатів, військових комісаріатів АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Проєктом передбачено удосконалення порядку здійснення військового обліку призовників, військовозобов’язаних, у тому числі введення військового обліку резервістів, визначення органів його ведення та їхніх повноважень.

Окрім цього, введення нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб з числа резервістів в особливий період, порядку його організації та проведення, надання для призовних осіб трудових, освітніх гарантій, гарантій соціально-правового захисту.

Законопроєктом пропонується надати президенту право щодо неодноразового призову на військову службу без оголошення мобілізації осіб, які вже відслужили відповідні строки військової служби та зараховані до резерву першої черги, а також визначення ним завдань, строків, обсягів та порядку проведення такого призову.

Також внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачивши, зокрема, збільшення штрафу за умисне пошкодження військово-облікових документів або втрату їх з необережності, за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Законопроєктом визначається, що у разі вчинення особою злочинів, зокрема, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, а також порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію за зверненням військового комісара, порушник доставляється поліцейськими до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: