У 2021 році через податкові пільги Україна втратить понад 35 мільярдів — дослідження

держбюджет
Фото ілюстративне

Через впровадження певних податкових пільг у держбюджет і місцеві бюджети на 2021 рік вітчизняна економіка недоотримає 35,2 млрд грн, що на 4,5% більше, ніж у цьому році (33,6 млрд грн).

Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів і публічного врядування Київської школи економіки (КШЕ), - пише Мінфін.

Значні втрати бюджет матиме через пільги з ПДВ – 17,9 млрд грн. Найбільший обсяг цих пільг отримає соціальна сфера (10,1 млрд грн), зокрема охорона здоров’я (7,3 млрд грн) та освіта (2,8 млрд грн).

Далі – такі галузі, як постачання житла (2,5 млрд грн), постачання вугілля (1,4 млрд грн), послуги з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом та постачання періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (по 1,1 млрд грн).

Читайте також: Кабмін погодив проєкт держбюджету на 2021 рік

Наступний за обсягом податок, що надходить до місцевих бюджетів, це податок на майно – 13,4 млрд грн (у 2020 році – 13,3 млрд грн). В його структурі найбільшу частину займають пільги із земельного податку. За прогнозом, у 2021 році втрати доходів органів місцевого самоврядування від пільг із земельного податку становитимуть 8,4 млрд грн, втрати від звільнення закладів освіти від сплати земельного податку, – 2,3 млрд грн, закладів охорони здоров’я – 0,7 млрд грн.

Третє і четверте місця відповідно посідають акцизний податок з імпортних товарів (1,6 млрд грн) і податок на прибуток підприємств (1,5 млрд грн). Найбільше за обсягом пільг за цими статтями бюджету отримає літакобудування – 690,3 млн грн, а також фінансова сфера – 665,9 млн грн.

Останнє, п’яте, місце за обсягом втрат займає акцизний податок з вітчизняних товарів – 0,8 млрд грн. Пільги з акцизного податку (як з вітчизняних, так і з імпортних товарів) отримає авіаційна галузь – ввезення та реалізація авіаційних бензинів та палива для реактивних двигунів (сумарно 2,4 млрд грн).

Щодо втрат місцевих бюджетів, то, окрім зазначеного вище податку на майно, спрогнозовано втрати доходів від збору за місця для паркування транспортних засобів (0,2 млн грн), туристичного збору (0,9 млн грн). Зростання втрат від цих зборів можливе на рівні +27,0% до очікуваних втрат 2020 року.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: