Які свята відзначають 16 вересня (іменини, народні прикмети)

озон

ІА Дивись.info склала добірку свят і прикмет, на 16 вересня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і прикмет, на 16 вересня в Україні і світі.

Іменини 16 вересня

Сьогодні святої Домни. Народжених цього осіннього дня дівчаток варто назвати одним із таких імен: Домініка - у перекладі з латинської означає «Божий день», Василина - від давньогрецького імені Басілісса - «цариця».

Домна Нікомедійська - свята загинула мученицькою смертю разом із іншими християнами на чолі зі священномучеником Анфімом, єпископом Нікомідійським.

На Домни сягало свого апогею копання картоплі. На городах розпалювали вогнища (тоді ще це було не заборонено), пекли бульбу і гріли руки, «щоб не мерзли зимою». А ще на тинах розвішували надбиті чи тріснуті глечики і макітри. Тримати в хаті їх було небажано, враховуючи упереджене ставлення українців до битого посуду, а на паркані вони мали виконувати роль своєрідного оберегу. Будь-хто, прийшовши до двору з недобрими намірами, кинувши оком на тин з глеками – враз забував про лихе і втрачав свою енергетику.

Відповідно до церковного православного календаря, 16 вересня іменинники Петро, Юхим, Сергій, Андрій, Василь, Володимир, Вальдемар, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Олексій, Роман, Сергій , Харитон, Ян. Також день Ангела у Домінік і Василин.

Народні прикмети 16 вересня

16 вересня прийнято прибирати в будинках, позбавлятися від різного мотлоху, який накопичився упродовж літа.

Все зібране сміття і непотрібні речі спалювали разом з картопляними очищення, оскільки це віщувало щастя на весь рік. 16 вересня починалися холоди, і селяни поспішали переселитися в будинок з літніх веранд.

Також 16 вересня починалося прибирання льону, і з ним слід було поквапитися, оскільки в найближчі дні почнуться холоди і дощі.

  1. Якщо людина народилася 16 вересня, то його талісманом є топаз і бурштин - ці камені потрібно носити в якості оберегів
  2. Якщо зібрати все сміття в будинку і спалити, то весь рік, за прикметами, щасливим будеш
  3. Червоний захід - прикмета, що зовсім скоро можна очікувати затяжних холодів і навіть заморозків вранці
  4. Дощ пішов 16 вересня - швидше за все, осінь буде сухою і без опадів.

Свята та події 16 вересня

Сьогодні, 16 вере6сня, Міжнародний день охорони озонового шару ( International Day for the Preservation of the Ozone Layer)встановлений на пам'ять про підписання Монреальського протоколу 1987 року про речовини, що руйнують озоновий шар.

День HR-менеджера – своє професійне свято відзначають фахівці з управління персоналом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: