Рівність: як хочуть врегулювати питання оплати праці чоловіків і жінок

73_main
Фото ілюстративне; Джерело: Главком

Україна планує приєднатися до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці.

Відповідне розпорядження ухвалив Кабінет міністрів.

Після отримання відповіді від секретаріату Міжнародної коаліції уряд України стане її членом разом із Конфедерацією роботодавців України, Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Київським інститутом гендерних досліджень.

Наразі Україна відповідає 7 із 11 визначених критеріїв для вступу до коаліції.

Читайте також: Пані мер та сексизм у львівській політиці: чи буде гендерна рівність після виборів

На початку 2020 року в Україні середньомісячна заробітна плата чоловіків на 22 % перевищувала середньомісячну заробітну плату жінок. Порівняно з 2019 роком цей показник покращився на 0,4 пункту. 2018 року він становив 22,3%.

Попри загальну позитивну динаміку в деяких сферах економічної діяльності, наприклад, у фінансовій та страховій, розрив в оплаті праці жінок і чоловіків становить до 35%.

Майже однаковим є рівень оплати праці жінок і чоловіків у тих сферах, де заробітна плата невисока – адміністративне та допоміжне обслуговування, функціонування бібліотек, освіта.

Нагадуємо, дуже часто в резюме жінки вказують менші заробітні плати, ніж чоловіки. Різниця становить 11-25%. Чоловіки частіше, ніж жінки, шукають можливості працювати на керівних посадах. Жінки обирають роботу на рівні фахівця-початківця або менеджера середньої ланки. Найбільша різниця у заробітних платах на рівні спеціалістів: жінки готові працювати за 11,5 тис. грн; чоловіки хочуть отримувати від 15,4 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: