У Світовому банку дослідили, яких інвестицій бракує Україні

діти
Фото ілюстративне

Світовий банк відзначив низький рівень розвитку людського капіталу в Україні.

Про це повідомляє Мінфін із посиланням на пресслужбу Світового банку.

При цьому Світовий банк у найближчі роки істотно збільшить фінансову підтримку проєктів з розвитку людського капіталу в світі.

За результатами дослідження, новонароджений українець може розраховувати тільки на 63% продуктивності дорослої людини з повноцінною освітою та оптимальним станом здоров'я. І хоча цей показник в Україні вищий за середній для країн з подібним рівнем економічного розвитку, однак нижчий за середній рівень для Європи і Центральної Азії.

Для порівняння: дитина, яка народилася в Польщі, може розраховувати на досягнення 75% продуктивності дорослої людини з повноцінною освітою в оптимальному стані здоров'я. Дитина, що народилася в Таджикистані, може розраховувати на досягнення лише 50% продуктивності.

Інвестиції в людський капітал (знання, навички та здоров'я, які люди накопичують протягом свого життя) експерти СБ називають ключовими для розкриття потенціалу дитини та посилення економічного зростання в кожній країні.

«На відміну від більшості інших країн регіону і світу, в Україні не спостерігалося поліпшення рівня Індексу людського капіталу в період між 2010 і 2020 роками. Це означає, що для того, аби український народ реалізував свій повний людський потенціал, необхідні великі за обсягом і цілеспрямовані інвестиції в освіту, охорону здоров'я і соціальний захист ", — підкреслює Світовий банк.

Як відзначили в дослідженні, найбільше турбує те, що Індекс людського капіталу засвідчив: пандемія COVID-19 ставить під загрозу значні результати, досягнуті в галузі охорони здоров'я та освіти за останнє десятиліття, особливо в країнах, що розвиваються.

«В умовах пандемії захист та інвестування в людей є життєво важливими, ніж будь-коли, оскільки це може закласти основу для стійкого, всеосяжного відновлення і майбутнього зростання. Пандемія чітко продемонструвала нам важливість потужних систем охорони здоров'я, стійких і гнучких систем освіти і програм соціального захисту, які надають допомогу тим, хто цього потребує », — заявив президент групи Світового банку Девід Малпас.

Індекс людського капіталу 2020 включає дані про охорону здоров'я та освіту для 174 країн, які охоплюють 98% населення світу станом на березень 2020 року. З 48 країн Європи і Центральної Азії, включених до Індексу людського капіталу 2020 року, 33 входять у верхню третину світу, і майже всі — у верхню половину.

Його розроблено у 1990 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: