Сьогодні православні та греко-католики святкують Різдво Богородиці

різдво Богородиці

21 вересня християни відзначають велике свято, присвячене народженню Матері Божої. В Православній Церкві входить в число Богородичних дванадесятих свят. З нього починається річне коло церковних свят.

21 вересня християни відзначають велике свято, присвячене народженню Матері Божої. У Православній церкві входить у число Богородичних дванадесятих свят. З нього починається річне коло церковних свят.

Різдво Пресвятої Богородиці святкується Церквою як день всесвітньої радості.

Згідно із загальноприйнятим переказом, якого однаково дотримуються православні і католики, Діва Марія народилася у домі Йоакима і Анни, який знаходився в північно-східній частині Єрусалима. Зараз це територія мусульманського кварталу Старого міста, біля Левових воріт. Проте точне місце православні і католики вказують по-різному, і ці місця віддалені одне від одного приблизно на 70 метрів. На православному місці побудований монастир святої Анни, на першому поверсі якого є церква на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, що була, за переказом, частиною будинку Йоакима та Анни. Католики вказують місце будинку в безпосередній близькості від Віфезди і побудували там базиліку святої Анни, у крипті якої також знаходяться стародавні підземні приміщення.

У 12 років Марія дала обітницю вічного дівоцтва. По досягненні повноліття їй знаходять чоловіка Йосипа Обручника, що поважає її обітницю. У його домі Марія працювала над пурпурною пряжею для храмової завіси, під час прядіння відбулося Благовіщення.

На Заході регулярні згадки про Різдво Богородиці зустрічаються, починаючи з VII ст., але ще в VII-IX століттях це свято не мало загального поширення. Літургісти XVII ст. стверджували, що на Заході його вперше ввів єпископ Шартрський Фульберт (пом. 1028), який сприяв широкому поширенню свята в Північній Франції.

Зазвичай на Різдво Пресвятої Богородиці (другу Пречисту) в Україні було заведено просити Божу Матір про сприяння бездітним жінкам у народженні дитини. У давнину цей день так і називався – святом Рожаниці – і був жіночим родинним і родильним святом. У деяких регіонах України його ще називали «бабським святом».

У давнину з цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки вуликів на зиму, а власники овець удруге завершували їх стрижку.

Під цю пору помітно погіршується погода, дні стають похмурими, зазвичай дощить, тому й говорять: «Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає».

У Львові в цей день 5 храмів відзначають престольний празник.

Богослужіння відбудуться за наступним розкладом:

Церква Різдва Пресвятої Богородиці, Львів-Сихів (УГКЦ)

Об 11:00 — урочиста Божественна Літургія за парафію, яку очолить ієромонах Юстин Бойко.

О 20:15 — духовний онлайн-вечір для парафіян, який готують священники нашого храму.

УГКЦ – Храм Різдва Пресвятої Богородиці (Брюховичі, вул. Іздрика, 2)

8.00 - Свята літургія

10.00 - Утрення

11:00 – Водосвяття

12:00 – святкова Божественна Літургія

ПЦУ – Храм Різдва Пресвятої Богородиці (Білогороща, вул Новоповітряна, 21)

11:00 – водосвятний молебень

12:00 – святкова Божественна літургія

ПЦУ – Храм Різдва Пресвятої Богородиці (Кривчиці, вул. Богданівська, 1)

12:00 – святкова Божественна літургія

Храм Холмської ікони Божої Матері (вул. Харківська, 46)

9:30 – Архієрейська Божественна літургія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: