НБУ назвав головний фактор падіння економіки України

picture2_mirovaja-ekonomik_367337_p0

Основним фактором поглиблення спаду валового внутрішнього продукту (ВВП) України стало скорочення внутрішнього попиту. У II кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 11,4% в річному вимірі.

Про це йдеться в коментарі НБУ.

Споживачі зменшили покупку товарів і послуг не першої необхідності, а підприємства відклали свої бізнес-проєкти. У результаті — споживчі витрати домогосподарств скоротилися вперше з 2015 року (на 10,4% р/р).

Обсяги експорту товарів і послуг скоротилися на 9,0% р/р, втім значно меншими темпами, ніж імпорт.

Окрім цього, валове нагромадження основного капіталу зменшилось на 22,3% р/р.

Пізній старт збиральної компанії і гірша врожайність пшениці. НБУ оцінив вплив цього фактора в -0.9 в.п. Крім істотного просідання аграрного сектора, поглибився спад в промисловості, будівництві, IT, а також всіх секторах послуг.

У III кварталі 2020 очікується поступове відновлення економіки.

За даними НБУ, очікується не тільки пом'якшення умов карантину, а й посилення зовнішнього попиту і активізація внутрішнього споживання. Однак є ризик стримування економічної активності в разі збільшення захворюваності коронавірусом.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, як і уряд, утримують прогноз спаду ВВП в цьому році на рівні 4,8% та очікують його відновлення на 4,6% у наступному році.

НБУ очікує уповільнення спаду в третьому кварталі до 7,4%, в четвертому кварталі — до 3,8%. У цілому зниження ВВП за підсумками цього року прогнозується на рівні 6%. У 2021 році очікується зростання цього показника на 4%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: