У Кабміні анонсували нову кредитну програму

іпотека
Фото ілюстративне

У 2021 році Кабінет Міністрів планує запустити нову програму надання іпотечних кредитів, завдяки якій житло зможуть придбати 30 тис. українських сімей.

Про це в інтерв'ю «Радіо Свобода» заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

«Це нова програма. Тобто ми докапіталізуємо нову установу, яка зможе видавати іпотечні кредити і також надавати в фінансовий лізинг кредит. Тобто це будівництво житла», — сказав міністр.

Проте це не перша спроба уряду вирішити житлові проблеми українців. Остання — державна програма «Доступне житло під 10%»

Читайте також: Іпотека під 10% і дешеві кредити бізнесу: що наобіцяв Зеленський у новому зверненні

До слова, з 1 липня 2020 року розпочала працювати державна програма «Доступне житло під 10% річних». Банки вже видали близько 400 іпотечних кредитів загальною сумою 329,2 млн грн.

«За програмою іпотечного кредитування під 10% річних на сьогодні видано кредитів на суму 329,2 млн грн. Близько 400 сімей отримали нове житло в кредит під доступну вартість протягом двох місяців з дня запуску програми», — зазначилаЮлія Коваль, заступниця голови Офісу президента.

Банки вже погодили 1303 заявки на видачу доступної іпотеки, однак фактично видано близько 400 таких кредитів.

Для порівняння: станом на 18 серпня було видано 227 іпотечних кредитів в рамках даної держпрограми на суму 180,6 млн грн.

У програмі «Доступне житло під 10% річних» беруть участь п'ять банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Правекс Банк і Кредобанк.

Інформації про те, який з банків скільки видав кредитів і на яку суму, немає. Відомо тільки, що лідером за кількістю виданих іпотечних позик є Кредобанк.

Кредити за програмою «Доступне житло під 10% річних» часто лише на перші рік-два мають фіксовану низьку ставку, після чого ставка стає плаваючою і «прив'язаною» до депозитного індексу UIRD. Таким чином через кілька років після отримання кредиту за нього треба сплачувати від 13% річних до 13,49%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: