Деякі монети та купюри виходять з обігу: що з ними робити

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

З наступного тижня магазини не прийматимуть старі купюри. Нацбанк починає наступний етап оновлення банкнот та монет. З обігу будуть виведені монети номіналом 25 копійок, а також всі паперові банкноти, випущені до 2003 року. Вони перестають бути платіжним засобом з 1 жовтня цього року.

Що робити із застарілими грошима - йдеться в матеріалі Мінфіну.

Оскільки монети номіналом 25 коп. і купюри, випущені до 2003 р., припиняють бути платіжними засобами, ними не можна буде розраховуватись з 1 жовтня. «Тобто, усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати», — наголосив директор Департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.

Якщо після цієї дати відповідні купюри та монети залишаться в торгівельних мережах, вони повинні здати їх в каси банків до 16 жовтня.

Якщо після 1 жовтня у вас залишаться будь-які купюри, випущені до 2003 року, чи монети номіналом 25 коп., у вас ще буде час для того, аби обміняти їх на нові. Впродовж року (до 30 вересня 2021 р.) можна буде звернутися до відділення будь-якого банку.

Впродовж 3-ох років (до 30 вересня 2023 р.) обмін можна буде провести у НБУ та одному з уповноважених банків. Це Ощадбанк, Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль та ПУМБ. Процедура обміну відбуватиметься безкоштовно.

Нагадаємо, платіжними засобами перестають бути всі паперові купюри, випущені до 2003 року.

Як пояснює НБУ, зараз у обігу таких банкнот залишається близько 1,8% від загальної кількості. «Упродовж трьох останніх років їхній обсяг в обігу майже не змінився. Тобто, громадяни ними майже не розраховуються, ці банкноти не інкасуються і до банків не надходять», — пояснює регулятор.

Швидше за все, значна частина цих банкнот вже осіла в колекціях, загубилась або була пошкоджена. Приміром, банкноти номіналом 1-2 грн., випущені в 90-х роках, зараз вже продаються за кілька десятків, а то й сотень гривень для колекційних потреб. Хоча у свій час випускались великими тиражами і були звичайним платіжним засобом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: