Мовний омбудсмен вимагає зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури

зно
Фото ілюстративне

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури для всіх.

Про це він повідомляє на офіційній сторінці у Facebook.

«Ми підготували відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже, як і ви, вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні», – йдеться у повідомлені.

Натомість Кремінь пропонує розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників в залежності від того, на які спеціальності вони вступатимуть — «гуманітарні» чи «технічні».

Звернення до прем’єр-міністра України вже підтримали ВНЗ (Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет «Острозька академія»), академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти.

Увесь текст звернення за посиланням.

Читайте також: Скільки українців вважають, що державною мовою повинні володіти всі громадяни, – опитування

Нагадуємо, у 2021 році випускники українських шкіл зможуть самостійно обирати, які із предметів — українську мову чи літературу— складатимуть на зовнішньому незалежному оцінюванні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: