У Мін'юсті пояснили, як парі поділити майно після розлучення

jijwih-2yjhvlbxu7w7xhvbhffudcc2pcvbxynr
Фото ілюстративне

Під час розлучення перед колишніми чоловіком і дружиною деколи може постати питання не лише про поділ майна, але й про борги.

Про те, як може відбутися розподіл боргових зобов’язань між уже колишнім подружжям, розповіла директорка Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин, передає пресслужба Мін’юсту.

Укладення кредитного договору:

  • повинен бути укладений під час шлюбу;
  • якщо кредитний договір укладений до шлюбу, тоді це кредитне зобов’язання залишається лише за тим із подружжя, хто його уклав, навіть, наприклад, якщо чоловік брав кредит на придбання помешкання, де згодом він проживав із дружиною;

Ключовим критерієм у таких ситуаціях є те, чи укладено кредитний договір в інтересах сім’ї, а не у власних, не пов’язаних із сім’єю, інтересах одного з подружжя.

«У разі, якщо, скажімо, чоловік, уклавши відповідний договір, отримує кредит на лікування дитини, тоді у дружини виникає зобов’язання щодо повернення цих коштів разом із чоловіком. Або ж дружина уклала договір іпотеки для купівлі помешкання, котре використовується як місце проживання подружжя, і це майно при розлученні підлягатиме розподілу», – пояснює Марія Николаїшин.

Якщо ж грошові кошти отримані чоловіком чи дружиною для власних потреб, тоді таке боргове зобов’язання розподілу не підлягає.

Ще один важливий критерій в таких справах: чи був кредит використаний в інтересах сім’ї, а не у власних, не пов’язаних із сім’єю, інтересах одного з подружжя. Бувають випадки, коли кредит взятий дружиною для будівництва житлового будинку, але він був використаний як капіталовкладення для розвитку її власного підприємства, яке вона створила ще до заміжжя.

Після розлучення їй залишилося підприємство і, звичайно, борги за цим кредитним договором. Тобто кредит, взятий на будівництво будинку, не був використаний за призначенням в інтересах сім’ї.

Для того, щоб захистити себе від проблем з розподілом боргів у майбутньому, за спільною згодою подружжя можна підписати шлюбний договір. У ньому варто детально зазначити умови, що врегульовують майнові відносини між ними. Серед інших пунктів необхідно прописати порядок користування грошовими коштами та визначити, кому з подружжя і в якому розмірі може перейти борг по кредиту, іпотеці тощо.

Може бути також вказана деталізація виду кредитних зобов’язань. Скажімо, якщо договір кредиту був укладений з метою оплати послуг за навчання одного з подружжя, тоді зобов’язання щодо повернення грошових коштів лягає на того, хто навчався.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: