В ЄС назвали умови для надання 1,2 мільярда євро Україні

єс

Європейський Союз готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги, однак для цього їй треба конструктивно взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом і виконати вимоги, що стосуються посилення верховенства права.

Про це сказав представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, - передає Мінфін.

«Ми є потужним і надійним партнером України, і ми будемо продовжувати підтримувати процес реформ в Україні, так само як суверенітет і територіальну цілісність України», — сказав Боррель.

Він зазначив, що Україна і Європейський союз мають найбільш всеосяжну угоду про асоціацію, і ЄС надає найбільшу фінансову підтримку Україні.

«Одним з найбільших викликів сьогодні є коронавірус. Європейський союз у цій ситуації також висловлює солідарність з Україною. Ми надали безпрецедентну підтримку Україні в боротьбі з пандемією. Це майже 200 млн євро. Це найбільша фінансова допомога, яка була надана нашим східним партнерам.

Ми також готові надати 1,2 млрд макрофінансової допомоги для того, щоб допомогти вирішенню проблем, пов'язаних з економічним спадом, який був викликаний пандемією, але для цього Україні необхідно конструктивно взаємодіяти з МВФ і виконати всі вимоги, що стосуються посилення верховенства права в Україні», — підкреслив Боррель.

Так, 11 червня 2020 року МВФ оприлюднив текст меморандуму з українським урядом, а 12 червня Україна отримала перший транш на $2,1 млрд за новою 18-місячною програмою stand-by ($ 5 млрд). Марченко чекає до кінця року отримання інших запланованих траншів.

Читайте також: Шевченко розповів, коли чекати на місію МВФ і новий транш

Пізніше в МВФ відмовилися коментувати прогрес України щодо виконання умов цієї програми. Аналітики вважають, що прогрес з МВФ залежить від ситуації з впливом влади на НАБУ і САП.

Нагадуємо, 15 травня нинішнього року Європарламент проголосував за надання Україні 1,2 млрд євро позики для подолання економічних і соціальних наслідків пандемії коронавірусу.

Згодом,12 серпня, Європейська комісія погодила 8 програм макрофінансової допомоги для підтримки партнерів по розширення та сусідства. Серед них і програму допомоги Україні в розмірі 1,2 млрд гривень.
Кошти будуть доступні протягом 12 місяців, перерахують їх двома частинами. Максимальний термін погашення кредиту — 15 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: