На Львівщині закінчуються військові навчання «Rapid Trident-2020» (фоторепортаж)

IMG_9240

На Львівщині, у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, добігають кінця військові навчання «Rapid Trident-2020», у яких взяли участь понад чотири тисячі військовослужбовців з дев’яти країн світу.

Окрім України, у навчання беруть участь військовослужбовці з США, Великобританії, Литви, Німеччини, Данії, Канади, Польщі, Румунії, командування НАТО та особовий склад LITPOLEKRBRIG – Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького. Найбільші іноземні контингенти – від армії США. Вітчизняне угруповання, задіяне у міжнародному військовому навчанні, представлене військовослужбовцями однієї з мотопіхотних бригад оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ, ДШВ та ССО.

Крім того, до зведеного підрозділу увійшли нацгвардійці, прикордонники та представники нацполіції. Завдання з протидії терористичним загрозам відпрацьовували представники СБУ та Управління держохорони. У навчаннях також беруть участь цивільні фахівці з Міжнародного комітету Червоного Хреста.

 

«У ході командно-штабної фази під час планування бойових дій штаби відпрацювали усі процедури, відповідно до стандартів НАТО. Ці процедури, якість виконання розрахунків і планування було перевірено за допомогою системи імітаційного моделювання JCATS», – сказав співкерівник навчання від українського сторони полковник Дмитро Красильников.

Він зазначив, що особлива увага під час навчань приділялася вмінню взаємодіяти.

«Що стосується польової фази навчання, яка завершуються сьогодні, то військові усіх складових сектору безпеки оборони потренувалися насамперед взаємодіяти між собою. Особисто я вперше беру участь у навчаннях, де так широко залучені військовослужбовці ЗСУ, інших країн, а також військовослужбовці інших військових формувань сектору безпеки України  НГУ, ДПСУ, ССО тощо»,  зазначив полковник.

За його словами, перед проведенням навчань відбулися три плануючі конференції.

По завершенні планування ми остаточно  визначилися із складом учасників, тренувальними цілями, загальною метою навчання і порядком його проведення. Навчання розподілялося на дві фази: командно-штабна фаза і польова. На даний час навчання ще триває. Польова фаза закінчиться лише після обіду. І підрозділи будуть повертатися у місця розташування», – підсумував полковник Красильников.

Натомість полковник Збройних сил США Майкл Хансон зазначив, що головна мета навчань – це партнерство, безпека та мир.

«Усі учасники навчання притримуються цих трьох критеріїв. Ми працювали разом для того, щоби оцінювати один одного та свої власні підрозділи. І це нам дуже легко робити, тому що є вже усталені і визначені критерії, відповідно до яких проводиться оцінка», – сказав полковник Хансон.

Основна концепція навчання або його легенда – це питання суверенітету.

«Підрозділи противника намагалися відібрати суверенітет та порушити його, а збройні сили та інші формування робили все необхідне, щоби відновити контроль над державним кордоном, а також відновити суверенітет держави. Слід зазначити, що вже є усталені доктрини та стандарти, які визначені для ЗСУ та інших військових формувань, відповідно до яких здійснюється оцінка дій підрозділів. Представники ЗСУ та інших військових формувань (НГУ, ДПСУ) зробили все найкраще для того, щоби досягнути цих високих стандартів – вони досягнули високих результатів і проявили себе як команда. І хочу також сказати, що це найкращі навчання, у яких я брав участь і за якими спостерігав. Нинішні навчання – це свідченням професіоналізму та командної роботи ЗСУ та інших військових формувань», – наголосив полковник Хансон.

На важливості взаємодії різних підрозділів акцентував в.о. обов’язків заступника командувача Сухопутних військ України генерал-майор Олександр Голоднюк.

«Надзвичайно важливо, що відпрацьовувалися питання, які будуть практично застосовуватися в ході проведення операцій ООС», – сказав генерал-майор.

Крім військових, у навчання брали участь і цивільні фахівці. Був зведений наметовий табір Товариства Червоного Хреста.

«Цей табір побудований для допомоги цивільному населенню, яке може постраждати під час бойових дій. Тут є їдальня та польова кухня, яка протягом дня може нагодувати 750 людей. У нас є душ, туалет, умивальник, житлова зона. Тобто люди, яким ніде жити, можуть декілька днів перебувати у таборі. Є дитячий намет, а також намет-клуб, де люди можуть подивитися телевізор, зарядити телефони. Також є намет, де надається перша психологічна допомога і де допомагають відновити родинні зв’язки. Адже під час бойових дій часто сім’ї розділяються. Червоний Хрест допомагає відновити зв’язки. Заповнюються спеціальні бланки, дані вводяться у спеціальну базу і розпочинається розшук зниклих родичів.

У людей, які постраждали під час бойових дій, погано з психікою, і їм треба якось допомогти. Ще один намет – учбовий, де ми проводимо курси з першої допомоги, гуманітарного права, мінної небезпеки. У разі необхідності намет може стати міні-школою для дітей», розповів Тарас Логінов, начальник наметового табору Товариства Червоного України.

Навчання триватиме до 25 вересня на різних ділянках військового полігону Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Під час практичних занять використовувалося понад 500 одиниць військових автомобілів та бойових броньованих машин і вертольоти Мі-8 армійської авіації армійської авіації Сухопутних військ, а також літаки Повітряних сил ЗСУ та ЗСУ США.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: