Що відомо про авіакатастрофу під Харковом

16_main

Ввечері 25 вересня у Харківській області, на 530 кілометрі траси Київ-Харків, поруч із дорогою впав військовий літак Ан-26 та одразу загорівся.

На борту були члени екіпажу та курсанти Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба – 27 осіб. Одного курсанта не допустили до польоту.

«Курсант Харченко Олександр в останній момент не був допущений до польоту. Його на борту не було.

На борту перебувало 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів. Внаслідок авіаційної катастрофи 22 чоловіка загинуло, 2-ох – госпіталізовано, доля 3-ох – невідома», – повідомляє Командування Повітряних Сил.

За попередньою інформацією, незадовго до падіння літака Ан-26 пілот повідомив про відмову одного двигуна.

На місці катастрофи тривають пошукові роботи, ведуться слідчі дії, працює спеціальна комісія військових інженерів, яка встановлюватиме причини катастрофи.

Район оточено, на місці створено оперативний штаб. Організовано місце для розміщення родичів, надається медична та психологічна допомога.

Знайдено бортові самописці, вони вціліли, але їх іще не вилучено із літака.

Тривають пошуки іще трьох чоловік, військовослужбовці прочісують місцевість довкола місця катастрофи.

«27 людей, за останніми даними, були на борту. Знайшли 22 тіла. Двоє постраждалих у медзакладах – один у критичному стані, опіки 90% тіла, другий – фізично у задовільному стані», – повідомив голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

Невдовзі у мережу виклали список курсантів, які перебували на борту Ан-26.

А студенти виклали фото загиблих однокурсників.

Державне бюро розслідувань звернулося до свідків катастрофи літака Ан-26.

«Державне бюро розслідувань звертається до громадян, які стали свідками авіакатастрофи в Чугуєві.

Просимо осіб, які мають фото, відео із відеореєстраторів та мобільних телефонів із місця авіакатастрофи, надсилати свої контактні дані, а саме ПІБ та номер телефону за телефоном ДБР: +380500802227.

Слідчі ДБР зв'яжуться з Вами для отримання даних матеріалів та долучення їх до кримінального провадження в порядку, встановленому КПК України», – йдеться у повідомленні.

За фактом падіння військового літака АН-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині розпочато кримінальне провадження щодо порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

«За наявною інформацією, навчальні польоти літака Ан-26 розпочались о 18.50 та мали тривати до 22.50. Навчальними планами було передбачено підготовку курсантів як льотної, так і штурманської спеціальностей відповідно до курсу бойової підготовки.

За попередньою інформацією, безпосередньо управління літаком курсанти не здійснювали – всі польоти виконував командир екіпажу. Після виконання частини маршруту о 20.38 він доповів керівнику польотів про відмову лівого двигуна, о 20.40 – запросив захід на посадку, о 20.43 – пройшов дальній привод, о 20.45 – сталася авіакатастрофа.

Всього на борту літака перебувало 27 українців, з них - 20 курсантів Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ імені Кожедуба та 7 членів екіпажу.

Прилад об’єктивного контролю літака («чорну скриньку») не знайдено. Для його пошуку вжито заходів з огородження та охорони місця падіння літака. На місці події працюють офіцери Служби безпеки України, прокурори військової прокуратури та слідчі Державного бюро розслідувань.

Тривають першочергові слідчі дії. Обставини, причини та умови авіакатастрофи встановлюються», – повідомили в СБУ.

Сьогодні зранку у Харкові очікують на президента Володимира Зеленського.

На Харківщині та у Львові через авіакатастрофу оголосили траур.

«Оголосити у Харківській області 26 вересня 2020 року Днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі літака АН-26. У День жалоби на всій території області приспустити Державний Прапор України на всіх спорудах органів державної влади, державних підприємств, установ та організацій та розмістити на ньому траурну стрічку. Рекомендувати органам місцевого самоврядування здійснити аналогічні заходи», – йдеться в розпорядженні голови Харківської ОДА Олексія Кучера.

Міський голова Львова Андрій Садовий також підписав розпорядження про оголошення у місті Львові 26 вересня 2020 року днем жалоби за померлими в наслідок падіння військового літака у Харківській області.

За повідомленням Телеграф, один із курсантів, який перебував на борту Ан-26 – син штурмана збитого на Луганщині 14 червня 2014 року Іл-76 Ігоря Скочкова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: