Азербайджан та Вірменія відновили бойові дії, Вірменія оголосила загальну мобілізацію

D2564A17-5CD9-4874-A83D-F7B43044621C_w1023_r1_s
Фото: Радіо Свобода

У Нагарному Карабасі почалися бої між Вірменією та Азербайджаном. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі та провокаціях.

Про це повідомляють вірменське видання Aravot, азербайджанське інформагентство Report

Влада Вірменії наголошує, що вся відповідальність за початок активних бойових дій лежить на військово-політичному керівництві Азербайджану. При цьому вірменська сторона повідомляє, що були збиті два вертольоти і три БПЛА Азербайджану. Бойові дії тривають.

Міністр оборони Вірменії Давид Тоноян провів розмову з особистим представником голови ОБСЄ Анджеєм Каспршиком. Тоноян описав ситуацію на кордоні і сказав, що "Азербайджан розв'язав чергову провокацію".

При цьому командувач армією оборони невизнаного Нагірного Карабаху Джалал Арутюнян повідомив, що азербайджанські війська о 07:10 перейшли в наступ по всій лінії зіткнення, але напад азербайджанських військ за кількома напрямками було відкинуто назад. За словами Арутюняна, противник зазнав втрат у живій силі і техніці, зокрема, були підбиті три танки.

При цьому вірменські ЗМІ опублікували ролик з поля бою. Видання зазначає, що на відео "підбиті азербайджанські танки, що горять полум'ям".

Міноборони Азербайджану заявляє, що 27 вересня близько 06:00 війська Вірменії піддали інтенсивному обстрілу з великокаліберних гармат, мінометів і артилерійських установок позиції Азербайджанської армії, розташовані у фронтовій зоні, а також кілька населених пунктів.

Також у прес-службі Міністерства оборони Азербайджану заявили, що інформація, поширена вірменською стороною про три підбиті танки, 2 вертольоти і 3 БЛА Азербайджанської армії, є дезінформацією.

"Обстріл ЗС Вірменії об'єктів і цивільних осіб, що компактно проживають на прифронтових територіях, є спланованою і цілеспрямованою акцією. Є інформація про загиблих і поранених серед цивільних осіб і військовослужбовців Азербайджану. В даний час збройні сили Вірменії продовжують інтенсивний обстріл наших позицій і населених пунктів, розташованих на лінії фронту", - заявив помічник президента Азербайджана Хікмет Гаджієв.

Уряд Вірменії оголосив військовий стан і загальну мобілізацію у зв'язку із загостренням збройного конфлікту з Азербайджаном.

Як повідомляє "Європейська правда", про це у Facebook написав прем'єр-міністр країни Нікол Пашинян.

"Рішенням уряду в Вірменії оголошено військовий стан і загальну мобілізацію. Рішення вступає в силу з моменту публікації. Прошу особовий склад військ з'явитися в свої районні військові комісаріати", - написав Пашинян.

Водночас у Міноборони Азербайджану заявляють, що "на всій протяжності фронту йдуть запеклі бої".

 

Фото: GLAVCOM

Радіо Свобода нагадує, що конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.

Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Мінська група ОБСЄ, створена в 1992 році, є посередником у налагодженні переговорів про мирне врегулювання конфлікту. До групи входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція і США.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаської республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: