Яніна Романувна: історія видатної польської акторки зі Львова

273e34d4-b552-45a2-b75d-cf5b3ec54793
Яніна Романувна народилась у 1904 році у Львові

Яніна Романувна з народження знала, ким стане у майбутньому, адже народилась у родині актора, тому й присвятила власне життя цій сфері та стала видатною на сцені великого театру і на блакитних екранах. 

Яніна Романувна з народження знала, ким стане у майбутньому, адже народилась у родині актора, тому й присвятила власне життя сцені великого театру.

Вона народилася у жовтні 1904 року у Львові. Батько Яніни, Владислав Роман, був відомим львівським актором. Коли дівчинка була маленькою, часто відвідувала вистави тата та мріяла опанувати акторське мистецтво, коли підросте.

У 17 років дівчина дебютує на театральній сцені Великого театру Львова (тепер Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької). Тоді вона зіграла у виставі «Дон Жуан» Тадеуша Ріттнера. Там Яніна працювала до 20-річного віку.

Згодом, 1924 року, товариш Яніни актор і реформатор театру Юліуш Остерва запрошує дівчину працювати до Польщі — у варшавський театр Narodowy.

Юліуш Остерва у виконанні, 1931 рік, Польща.
Фото: ВІКІПЕДІЯ

Яніна 15 років грає на сцені. Рік у театрі імені Боуславського та Польському до початку Другої світової війни. Під час окупації 35-річна жінка заробляє на життя у місцевих кафе, працюючи офіціанткою, та бере участь у підпільних театральних постановках.

Коли закінчилась війна, у світі почали відроджувати мистецтво. 42-річна Яніна Романувна повертається до акторської гри на сцену Польського театру у Варшаві, де працює 27 років. Паралельно викладає студентам у Варшавській вищій театральній школі. Саме тут жінка пропрацювала до старості.

Яніна на екранах

Ще у 1925 році Яніна Романувна розпочинає зніматись у кіно. Цього ж року вона успішно дебютує у фільмі «Івонка».

Кадр із фільму "Івонка"

У 1928 році знімається у таких фільмах, як «Крапка над І» та «Сильна людина» (1929). Останній про людину, яка прагне будь-якою ціною досягнути успіху та визнання.

Через рік це фільм «Голос серця», а у 1932 році — мелодрама «Палац на колесах» та «Княгиня Лович» — це історія про намісника російського престолу в Польському князівстві — Великого князя Костянтина Павловича, який на балу зустрів юну Іоанну Грудзіньскую і одразу закохався у її чарівні очі. Заради руки польської красуні спадкоємець російського престолу навіть розлучився зі своєю першою дружиною.

Пізніше весь час Яніна Романувна присвятила зйомкам у серіалі «Телевізійний театр», який вийшов 1953 року.

Після зйомок у «довгій» драмі 59-річна Яніна Романувна знімається у мюзиклі-комедії «Шлюб за розрахунком».

У 1968 року жінка завершує акторську кар'єру в мелодрамі «Лялька» польського режисера Войцеха Хаса.

Дія фільму розгортається в вісімдесятих роках дев'ятнадцятого століття. Станіслав Вакульскій – щасливий, багатий польський промисловець, закоханий в графиню Ізабеллу Ленцкой. Все його життя присвячене їй, але ні гроші, ні влада не можуть зробити любов взаємної – Ізабелла холодна як порцелянова лялька.

У Яніни Романувни частенько зав'язувались романтичні відносини із колегами-акторами. Вона була веселою та запальною, і не дивно, що в неї закохувались чоловіки.

Яніна Романувна померла 11 жовтня 1991 року в Варшаві. Їй було 87 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: