У Мін'юсті пояснили, хто повинен оплачувати встановлення індивідуального лічильника

газ4
Фото ілюстративне

Визначити фактичне споживання природного газу в окремій квартирі неможливо, якщо встановлений загальнобудинковий вузол обліку природного газу.

Через це окремому споживачу може надлишково нараховуватися абонентська плата за використаний природний газ. Розв’язати таку ситуацію можна встановленням індивідуального лічильника газу, повідомляється на сторінці Міністерства юстиції у Facebook.

«Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» визначено, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється, зокрема за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території. Газорозподільні підприємства зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах і приватних будинках, в яких газ використовується для підігрівання води та приготування їжі», – ідеться в повідомленні.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», держава:

  • забезпечує споживачам захист їх прав;
    надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб;
  • гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров’я та життєдіяльності.

«Згідно із зазначеним Законом права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо виконавець послуги нав’язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами, порушується принцип рівності сторін договору, ціна продукції визначена неналежним чином», – додають у міністерстві.

Якщо споживач сплачує за газопостачання за встановленими тарифами, в яких передбачені витрати на встановлення лічильників газу, у тому числі індивідуальних, то відповідач зобов’язаний надавати послуги, які були оплачені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: