На Львівщині завершили польову частину робіт наземних споруд доби неоліту

дім

Так званий «довгий дім» доби неоліту, якому сім тисяч років, нещодавно виявили археологи Рятівної археологічної служби під час розкопок поблизу Трускавця.

На ділянці, де будують об’їзну дорогу, науковці натрапили на поселення представників культури лінійно-стрічкової кераміки, яка заселяла землі Центральної та Східної Європи.

«Дослідники вже завершили польову частину робіт і можна з певністю говорити про рештки двох таких наземних споруд стовпової конструкції, які і на сьогодні вражають своєю площею – 7×8 м та 27×8 м.

Археологи вважають, що це були житлові комплекси, особливість конструкції у стовпах, що підтримували дах», - повідомляють у Науково-дослідному центрі «Рятівна археологічна служба».

Такі споруди неодноразово виявляли на пам’ятках у Польщі, Словаччині, Угорщині, Німеччині. Однак, за словами археолога Рятівної археологічної служби Олександра Сілаєва, на наших теренах вони є малодосдідженими. Найближчою аналогію до споруди з поселення Модричі-1 поблизу Трускавця, на українських землях є комплекс із багатошарового поселення біля с. Незвисько на Івано-Франківщині.

На поселенні Модричі-1 ж археологам вдалось не лише розкрити споруди повністю, але і виявити їх дві. В заповненні майже всіх ям у більшій будівлі, а загалом їх 84, виявили сліди попелу та вугілля. Це свідчить про пожежу, внаслідок якої будівлі і були зруйновані.

Серед цікавих знахідок на поселенні: кам’яне знаряддя (тесло або мотика) у вигляді «шевського копита», артефакти з кременю та обсидіану - це нуклеуси, ретушовані пластини і відщепи, а також окремі уламки та частини ліпних керамічних посудин. Особливості лужних ґрунтів Прикарпаття, зумовили руйнування кісток та керамічних виробів.

На фото можна побачити розкритий археологами РАС будинок, а також реконструкцію таких споруд від наших німецьких колег Modell eines bandkeramischen Hauses
(hergestellt von Robert Graf) aus der Sonderausstellung �"Faszination Geschichte" in Kronach (16.01. bis 16.03.2003) Foto: D. Sch.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: