Ринок газу: скільки коштуватиме блакитне паливо для населення

12-1

В Україні вже два місяці працює ринок газу для населення. Тобто кожен споживач може самостійно обирати постачальника блакитного палива, зважаючи зокрема на ціну.

Про перші результати роботи ринку та очікувану вартість газу ІА Дивись.info запитала у Володимира Шведкого, СЕО незалежного провайдера енергії ETG.UA.

«Для ринку, який весь час до цього був закритий, 2 місяці – це не той термін, після закінчення якого можна робити остаточні висновки. Але вже можна говорити про перші результати. Зараз люди активно вивчають можливості переходу до нового постачальника газу, умови і тарифну політику різних компаній. Зростає кількість запитів, зростає і пропозиція. Вже зараз в кожному регіоні існує мінімум від трьох до п'яти компаній, які пропонують свої послуги з постачання газу. Це зародження ринку, де конкуренція породжує різні варіанти, з яких людина може вибирати той, який їй більше подобається», – каже Володимир Шведкий.

І додає, що остаточні висновки можна буде робити після завершення першого опалювального сезону.

«Розпочнеться він, судячи з усього, ближче до кінця жовтня. Тоді ми очікуємо підвищений інтерес споживачів до тих пропозицій, які є на ринку», – каже експерт.

Щодо вартості газу, то влітку 2020 року з кількох причин, головна з яких – пандемія коронавірусу, каже Володимир Шведкий, спостерігався надлишок газу на світових ринках і, що найбільш для нас важливо, у Європейському Союзі.

«Це призвело до досягнення 20-річного цінового мінімуму на блакитне паливо, що не могло не позначитися і на внутрішньому ринку України, адже весь газ тут торгується за імпортним паритетом. Ціна була на рівні 100 євро за 1000 м куб. з ПДВ. За останній місяць вартість зросла більш ніж на 50% відносно літнього періоду і це при тому, що ще не почався опалювальний сезон. Це не означає, що ми очікуємо подальшого зростання ціни такими ж темпами. Найімовірніше, на 4 квартал вона буде в межах 180-200 євро з ПДВ за 1000 м куб», – зазначив експерт.

Нагадаємо, що відтепер населення може вільно змінювати постачальника. Насправді це можна було робити ще з 2015 року, але такий крок був позбавлений сенсу, адже регульована ціна була нижчою за ринкову. Натомість тепер діє лише ринкова вартість, і можна обирати із запропонованих цін найнижчу.

А друга важлива зміна, яка відбулася, це формування ціни газу. До запуску ринку в Україні було дві ціни – для промисловості та населення. Для перших вартість була ринковою і залежала від котирувань на європейських хабах. Натомість для населення ціна фіксувалася на певний період. Згодом ціну газу за формулою (вартість на європейських хабах + доставка до України) розраховував НАК «Нафтогаз України» і щомісячно оприлюднював її 22 числа.

Відтепер ціна буде лише ринковою. Відтак постачальники після 25 числа кожного місяця мають оприлюднювати ціну на постачання газу на наступний місяць.

Читайте також: Ринок газу: як це працює і як позначиться на вартості блакитного палива

Згідно із даними сайту Мініфін, більшість постачальників газу для населення свої ціни на газ у жовтні 2020 оприлюднили своєчасно, відразу після 25 вересня. Ціни на газ очікувано підвищилися, й у більшості постачальників вони потрапляють в діапазон 6,5÷6,8 грн./м³ (це вже з урахуванням ПДВ).

Такі ціни будуть на Львівщині

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: